Butlletí de gener 2023

Comencem l’any nou amb un nou butlletí en el qual coneixerem més detalladament el chatGPT i quines són les aplicacions actualment de la intel·ligència artificial.

A la fi del 2022, l’empresa OpenAI va llançar una nova intel·ligència artificial, a l’abast de tots els usuaris, que permet mantindre converses amb qualsevol persona i donar respostes molt encertades, el chatGPT. Així, i amb les capacitats que ha demostrat tindre, aquesta intel·ligència s’ha fet eco arreu del món. Però saps què és realment?

La intel·ligència artificial, també coneguda com a IA, és una part de la ciència de la computació que tracta de replicar i desenvolupar intel·ligència per si mateixa i permetre així que les màquines pensen i raonen de manera autònoma. Per a fer-ho, la intel·ligència es basa en algorismes d’aprenentatge profund.

La gran capacitat d’adaptació i aprenentatge que té ha permés aplicar-la a una gran quantitat d’àmbits, des del sector de les finances fins als sectors industrial, naval, automobilístic o a la sanitat. Així doncs, un exemple recent que s’ha pogut conéixer és que la marca Audi ha desenvolupat internament la seua pròpia IA, coneguda com a FelGAN, i a la qual ha anat entrenant per a ajudar a crear les llandes del futur de la mà de dissenyadors i enginyers de la companyia.

Un altre exemple d’aplicació és en l’àmbit de la sanitat, en el qual s’han detectat molts avantatges en fer-la servir. Així ho destaca el director de Digital Health d’Eurecat, Felip Miralles, en una entrevista en el periòdic Infosalus, on destaca que els primers èxits quant a l’aplicació es donen sobretot en l’àmbit de la interpretació de la imatge mèdica, radiològica o de TAC en 3D. Uns èxits que permeten que els professionals de la salut milloren tant en la precisió del diagnòstic com en la rapidesa de fer-ne un i els permet, a més, adaptar els tractaments a cada pacient.

I, com és d’esperar, un dels camps on més importància presenta la intel·ligència artificial és en el de la ciberseguretat, on es considera un element clau per a combatre els ciberatacs. Una publicació recent de ThinkingBig, de Telefónica, destaca que «gràcies a la capacitat d’aprenentatge continu que té, la IA pot identificar, prioritzar i analitzar amenaces» i descriuen que alguns dels avantatges que podem trobar en la IA en l’àmbit dit són:

        • Anàlisi predictiva: mitjançant les anàlisis predictives, la IA pot previndre amenaces futures analitzant comportaments i fent estudis estadístics.
        • Detecció automàtica d’amenaces: gràcies als algorismes d’aprenentatge automàtic, la IA pot detectar possibles amenaces de rendiment.
        • Prevenció de potencials atacs: la IA permet detectar anomalies en la xarxa i el flux de dades a través de l’anàlisi de patrons.
        • Automatització de la seguretat: en automatitzar els protocols de seguretat, s’eviten errors humans i s’estalvia temps i esforç.
        • Vulnerabilitats dia zero: la IA permet eliminar vulnerabilitats de dia zero que aprofiten els atacants abans que els responsables dels sistemes puguen resoldre-les.

Una de les intel·ligències artificials més comentada últimament és el ChatGPT que permet els usuaris fer tota classe d’activitats, algunes molt aprofitades com ara redactar notícies, ajuda en les activitats escolars o cerca d’informació només introduint una sèrie d’indicacions. Però és una classe d’IA que també permet els usuaris anar més enllà, com en el cas de la programació, on el xat ajuda els programadors a trobar errors en els codis agilitzant-ne la faena i enfortint-los, ja que els permet eliminar fallades que poden aprofitar atacants. Això sí, hem de tindre en compte que tot el que incloguem en la conversa amb chatGPT queda registrat perquè puguen millorar les seues capacitats, per la qual cosa intenta no incloure informació personal teua ni peticions que siguen potencialment perilloses o delictives, segons recomanen els experts en Xataka.

Si bé és cert que la IA pot ser molt útil, si s’aplica de manera correcta, les facilitats que presenta poden ser perilloses alguna vegada, si se’n fa un mal ús. En són exemples els casos com la IA desenvolupada per Microsoft, VALLE-E, una IA similar a ChatGPT que és capaç d’imitar la teua veu només de sentir-te 3 segons, segons informa 20 minutos, que tot i que no està creada amb la dita finalitat, es podria aprofitar per a suplantar la identitat de les persones.

N’és un altre exemple recent la detecció dels primers usos de chatGPT per a recrear programari maliciós, segons 20 minutos. Un fet que permet que persones sense coneixements profunds en la matèria puguen aprofitar-la per a fer atacs maliciosos més fàcilment.