Vulnerabilitat que afecta els processadors Intel

S’ha donat a conéixer els detalls d’un nou atac de canal lateral dirigit a processadors Intel.

L’atac, denominat Downfall, ha sigut descobert per un investigador de Google i s’ha identificat la vulnerabilitat com CVE-2022-40982.

Anàlisi

L’atacant podria explotar la vulnerabilitat tenint accés físic al dispositiu o mitjançant l’ús d’un malware. Com a resultat, es podria obtindre informació sensible, com a contrasenyes i claus criptogràfiques dels usuaris que han usat el mateix dispositiu. Aquests atacs de canal lateral també funcionen contra entorns cloud, permetent a l’atacant robar informació dels usuaris que han usat el servei.

Els atacs d’aquest tipus que afecten els processadors es poden resumir de la següent manera:

La CPU es veu obligada a llegir dades als quals l’usuari no hauria de tindre accés. Pel que el programari no té accés a la clau de xifratge utilitzada per a protegir les dades confidencials però, si se li indica a la CPU que “llija la clau de xifratge en una direcció determinada”, aquesta no hauria d’executar aquesta instrucció.


La vulnerabilitat arriba en forma d’execució especulativa d’instruccions, una característica important de les CPU modernes que existeix des de fa quasi tres dècades. En lloc d’esperar que acabe una instrucció, el processador executa la següent en paral·lel, de tal forma que si la primera instrucció comprova els drets d’accés a informació sensible, en teoria, no hauria de permetre l’execució de la següent instrucció per a llegir aqueixa informació, no obstant això, ja és massa vesprada: la següent instrucció s’executa de manera especulativa. Encara que l’atacant no tinga accés directe a aquestes dades, la CPU si.

Recursos afectats

Els processadors Intel afectats inclouen des de la 6a generació Skylake fins a la 11a generació Tiger Lake.

Recomanacions

Intel recomana que els usuaris dels processadors Intel afectats actualitzen a l’última versió del microprogramari proporcionada pel fabricant del sistema que solucione aquests problemes.

Referències

https://cve.mitre.org/cgi-bin/cvename.cgi?name=CVE-2022-40982

https://www.intel.com/content/www/us/en/security-center/advisory/intel-sa-00828.html

https://www.intel.com/content/www/us/en/developer/articles/technical/software-security-guidance/secure-coding/loading-microcode-os.html