La Generalitat llança una campanya per a preservar la seguretat de les persones majors en Internet

La Generalitat llançarà des d’aquest dimarts a través del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV), una campanya per a preservar la seguretat de les persones majors en Internet, amb consells pràctics sobre l’ús segur de dispositius i xarxes socials.

La campanya «Els nostres majors segurs en la xarxa» està composta per missatges dirigits a les persones majors i als seus familiars i amistats, amb els quals es persegueix conscienciar sobre les amenaces i riscos que corren en Internet i les pràctiques que els poden ser útils per a preservar la seua seguretat en l’ús de dispositius i tecnologies.

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha destacat que, des de la declaració de l’estat d’alarma, els nostres majors han anat intensificant la seua relació amb les tecnologies i Internet, ja que aquesta via s’ha convertit, en alguns casos, en l’única que els permet mantindre la relació amb els seus familiars i amics”.

Els telèfons intel·ligents, les tauletes i els ordinadors, fins i tot, han entrat o entraran aquest Nadal per primera vegada en algunes cases per a alleujar el distanciament d’aquest col·lectiu de la resta de la societat, per la qual cosa tenim la responsabilitat d’ajudar-los i ensenyar-los a protegir-se”, ha continuat.

El director general de TIC ha recordat que “enguany les festes seran diferents i difícils per a alguns dels nostres majors, per la qual cosa CSIRT-CV ha volgut aportar el seu granet d’arena amb una campanya específica per a ells i per al seu entorn més pròxim, amb la finalitat que, entre tots, ajudem a crear hàbits i pràctiques segures que augmenten la confiança en Internet i els protegisquen quan fan una videotelefonada, compres en línia o utilitzen les xarxes socials”.

Des de demà i fins a cap d’any, CSIRT-CV publicarà una sèrie de consells i explicacions senzilles, amb l’etiqueta #CiberseguridadParaMayores, en les xarxes socials Facebook i Twitter i en el portal web dedicat a la conscienciació en ciberseguretat concienciaT.

García Duarte ha posat l’accent que “és necessari que tots comprenguem que la ciberseguretat és fonamental per als nostres majors i que la ciberdeliqüència està molt present en les seues vides, encara que no la perceben, per la qual cosa corren riscos sense saber-ho i cal donar-los eines per a la seua protecció”.

A aquest efecte, la campanya inclou consells i cursos ràpids relatius a la gestió de contrasenyes, les compres per Internet, les videotelefonades, l’ús de dispositius i de xarxes socials, els antivirus, l’ús de wifis públiques o com identificar una possible estafa, un frau o una notícia falsa (fake news).

Labor de conscienciació

El Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana és un organisme dependent de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), que s’ha consolidat com a peça indispensable per a la conscienciació en ciberseguretat en la societat valenciana i per a la seguretat corporativa de la Generalitat.

La campanya forma part del Pla Valencià de Capacitació en Ciberseguretat, que està cofinançat per la Unió Europea, a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

A més, és part de la intensa activitat de difusió i conscienciació que realitza el Centre des de la seua pàgina web (www.csirtcv.gva.es), el portal de concienciaT i les seues xarxes socials, des d’on ofereix una àmplia varietat de continguts, destinats a informar i conscienciar sobre els perills d’Internet i del mal ús de la tecnologia.

CSIRT-CV llança al llarg de l’any diferents campanyes de conscienciació, algunes d’elles periòdiques, sobre diversos temes com la cibertornada al col·le, els fraus digitals, l’ús segur de Whatsapp, la seguretat de dispositius IoT (Internet de les Coses) o les notícies falses.

A més, disposa d’una oferta formativa específica, composta per prop d’una vintena de cursos i microcursos, que la ciutadania pot realitzar, de manera gratuïta, en la plataforma de formació en línia SAPS de la Generalitat. D’aquesta formació i de la resta d’accions del Pla Valencià de Capacitació en Ciberseguretat ja s’han beneficiat més de 70.000 persones.

Més informació.

    • La pandèmia ha provocat un augment de l’ús de la xarxa per part d’aquest col·lectiu per a relacionar-se amb familiars i amistats.
    • El Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana publicarà consells pràctics sobre seguretat en Internet i l’ús de dispositius i xarxes socials.