CSIRT-CV llança la seua nova web en el Mes Europeu de la Ciberseguretat per a conscienciar sobre la seguretat a la ciutadania i empreses

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha anunciat aquest dimecres que el Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV) llança la seua nova web en el Mes d’Europeu de la Ciberseguretat “per a conscienciar sobre la cultura de la seguretat entre la ciutadania i les empreses i millorar la comunicació amb la societat”.

El CSIRT-CV ha realitzat un nou disseny de la seua pàgina web amb el qual pretén oferir un entorn més amigable i multidispositiu tant a la ciutadania com a les organitzacions, incloent-hi les empreses.

El director general de TIC, ha assegurat que “CSIRT-CV ha renovat el seu web amb l’objectiu d’oferir a les persones usuàries un portal més intuïtiu i modern, dissenyat per usar-lo en qualsevol dispositiu, com ara mòbils i tauletes, i en el qual s’ha millorat l’accessibilitat i la localització dels continguts”.

La posada en marxa del portal coincideix amb la celebració del Mes Europeu de la Ciberseguretat 2020, una campanya anual organitzada per la Unió Europea per a promoure la ciberseguretat entre la ciutadania i les organitzacions, ajudar a modificar la seua percepció davant els riscos i les amenaces i proporcionar informació actualitzada sobre seguretat mitjançant la sensibilització i l’intercanvi de bones pràctiques.

García Duarte ha destacat que “la societat es troba en un moment clau per a l’aprenentatge, ja que la crisi sanitària ha accelerat i fins i tot forçat la digitalització de moltes de les nostres activitats diàries”.

“La Generalitat”, ha continuat, “com a garant de la integritat de les dades privades que custòdia en la gestió pública, compta amb una estratègia de ciberseguretat pròpia i fomenta, amb l’ajuda de CSIRT-CV, una cultura de la ciberseguretat entre la ciutadania i les empreses”.

García Duarte ha destacat que “és fonamental que cada ciutadà i ciutadana comprenga que, en el dia a dia, la ciberseguretat és una qüestió de responsabilitat individual i ací és on podem ajudar-los amb cursos, tallers, eines en línia i formació, com les que estan disponibles en la web de CSIRT-CV”.

Quatre milions de visites

Des de la seua posada en marxa, la web del centre autonòmic de ciberseguretat (www.csirtcv.gva.es) ha rebut més de quatre milions de visites i ha generat més d’un milió de descàrregues de documents i informes. Amb el seu redisseny, CSIRT-CV pretén continuar augmentant aquestes xifres i, per a això, ha incorporat elements gràfics que ofereixen una navegació més còmoda i intuïtiva a les persones usuàries de la web.

A més, una de les principals novetats quant als continguts és la substitució de l’antiga secció de notícies generalistes sobre tecnologia i cultura de la ciberserguretat per a incorporar un carrusel central per a la publicació de noves vulnerabilitats i avisos rellevants en matèria de seguretat.

Amb aquest canvi, el Centre de Seguretat TIC persegueix l’especialització tècnica del portal, així com dotar de major prioritat i visibilitat els avisos de seguretat urgents, delegant l’actualitat informativa en les seues xarxes socials Facebook i Twitter i en el portal web dedicat a la conscienciació en ciberseguretat concienciaT (concienciat.gva.es).

La web del centre inclou, a més, enllaços a altres web relacionades i a serveis específics de CSIRT-CV, així com una nova col·lecció d’aplicacions de l’entitat, entre les quals destaca l’eina d’autoavaluació per a empreses i organitzacions Avalua-T, que permet mesurar i fer un autodiagnòstic sobre el nivell de maduresa en ciberseguretat de cada organització.

En la web s’han inclòs diversos cursos per a la ciutadania i, també, mòduls interactius de formació per a empreses, així com l’accés a l’hemeroteca de CSIRT-CV, on es mantindran les notícies i alertes publicades fins ara.

El nou portal mantindrà altres funcions ja existents per al contacte i notificació d’incidents i de tècniques fraudulentes de “pesca”, la secció de recursos externs, amb eines i enllaços d’interés sobre ciberseguretat, i la subscripció a butlletins de seguretat perquè les persones usuàries puguen estar al dia de l’actualitat.

CSIRT-CV és un centre que s’ha consolidat com a peça indispensable per a la seguretat corporativa de la Generalitat i per a la conscienciació en ciberseguretat en la societat valenciana.

En l’àmbit de l’Administració pública, processa una mitjana diària de 500.000 alertes provinents dels seus sistemes de prevenció i detecció d’intrusions. A més, des de la seua creació en 2007, ha gestionat prop de 15.700 incidents de seguretat.

Quant a la seua labor en la societat, prop de 70.000 persones s’han beneficiat dels cursos gratuïts que ofereix per Internet, entre microcursos i cursos específics per a un nivell més avançat.

A més, ha posat en marxa el Pla Valencià de Capacitació en Ciberseguretat, amb el qual s’acosta amb tallers i formació específica a escoles, grups vulnerables al ciberassetjament i la ciberdeliqüència i organitzacions públiques i empreses privades.

Aquesta iniciativa ha sigut cofinançada per la Unió Europea, a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

    • García Duarte: “La societat es troba en un moment clau per a l’aprenentatge, ja que la crisi sanitària ha accelerat i fins i tot forçat la digitalització de moltes de les nostres activitats diàries”.
    • El nou disseny persegueix l’especialització tècnica del portal per a donar prioritat als avisos de seguretat urgents.