Campanya de phishing amb imatges QR

S’ha detectat una campanya de phishing en la qual s’estan utilitzant imatges QR perquè l’usuari accedisca a enllaços maliciosos.

Detall

Els correus detectats simulen una notificació de Microsoft en la qual es demana a l’usuari «actualitzar la seua informació» des de l’enllaç del QR.

En realitat, el que fa l’enllaç és registrar els usuaris que han entrat per a obtindre un llistat d’usuaris susceptibles a aquests enganys. L’enllaç porta un identificador únic per a cada usuari al qual s’envia el correu de phishing. Després de registrar a l’usuari com a víctima potencial de futures campanyes, l’enllaç redirigeix al navegador Google o *Bing, intentant resultar així menys sospitós.

En aquest cas es tracta d’un atac d’enginyeria social per a obtindre aquests llistats d’usuaris susceptibles, però en campanyes futures el mateix mètode podria portar a robatori de credencials, pagaments a l’entitat equivocada per suplantació, descàrrega de *malware…

Mostra

S’ha anonimitzat l’usuari i el *QR d’un correu real per a mostrar-lo com a exemple del format que segueix actualment aquesta campanya:


Recomanacions

En cas de rebre un correu amb un format similar al de la imatge, es recomana desconfiar per defecte i accedir només després de comprovar a consciència el correu o, si manca de coneixements tècnics sobre aquest tema, contactar per una altra via amb el personal de Microsoft per a comprovar la legitimitat del correu.

Es recomana revisar el domini de qualsevol enllaç QR, especialment un que arribe al seu correu. Si el domini no es correspon amb l’entitat esperada, desconfie de l’enllaç i accedisca només si pot confirmar la seua legitimitat per altres vies.

Si l’aplicació que utilitza per a escanejar codis QR accedeix automàticament als enllaços d’aquests codis, es recomana desactivar aqueixa opció o buscar una aplicació que permeta visualitzar l’enllaç abans d’accedir a aquest.