Butlletí 10/04/2021 – 23/04/2021

Nou butlletí quinzenal de CSIRT-CV amb les notícies i alertes publicades en aquestes dues últimes setmanes.

Comencem amb una notícia referent a la importància de mantindre actualitzat el programari de tots els nostres dispositius informàtics, la qual cosa forma part de l’anomenat cicle de vida d’un producte, on el seu fabricant ens proporciona actualitzacions que milloren el rendiment i la seguretat, corregint les vulnerabilitats que van sent detectades. Però, arriba un moment en què finalitza aqueix cicle de vida i el fabricant deixa de proporcionar-nos actualitzacions correctives, la qual cosa ens obliga a canviar de dispositiu per un altre model més actual i que mantinga encara el suport tècnic. És el cas d’una notícia que publiquem referent a una vulnerabilitat crítica en alguns models d’encaminadors Cisco, els quals ja no rebran actualització i això obliga a substituir-los per altres models.

Mantindre al dia les actualitzacions ens ajudarà a evitar infeccions per malware (programari maliciós), que solen perseguir el robatori d’informació personal i credencials d’accés. És el cas del troià bancari Janeleiro, que té com a objectiu usuaris corporatius al Brasil de diferents sectors. Utilitza finestres emergents a manera de phishing per a suplantar entitats bancàries i robar les credencials d’accés.

Una altra manera d’infectar-nos amb algun malware és a través de la instal·lació d’aplicacions en els nostres dispositius, com s’evidencia en la notícia que publiquem on centenars de milers d’usuaris d’Huawei han sigut afectats per app malicioses. Una de les 10 aplicacions trobades en Huawei AppGallery compromeses amb codi maliciós va resultar ser el perillós troià Android.Joker, operant a través de la subscripció no autoritzada a serveis Premium. Es tracta d’una app maliciosa disfressada com una eina del sistema Android que permet als actors d’amenaces desplegar tota classe d’atacs, incloent-hi la inhabilitació del servei Google Play Protect, instal·lació de programari maliciós addicional, anuncis fraudulents i publicació de ressenyes falses.

També podem descarregar malware de manera involuntària quan busquem en Internet i descarreguem contingut des de fonts no fiables. Aquest és el cas de SolarMaker, un malware inclòs en plantilles empresarials de descàrrega gratuïta mitjançant redireccions en Google. El grup d’actors maliciosos darrere d’aquest RAT ha creat al voltant de 100.000 pàgines amb paraules clau com «template», «invoice», «receipt», «questionnaire» i «resume» per a atraure els usuaris. Quan la persona accedeix a la pàgina i clica en el botó de descàrrega, és redirigida a un lloc controlat pels ciberdelinqüents. Llavors es produeix la descàrrega del contingut maliciós.

Cal assenyalar que les vulnerabilitats són presents en tota mena de programari, i aquesta setmana hem vist la notícia d’un bug en WhatsApp que el fa vulnerable a atacs Man in the Disk, i que afecta els dispositius que utilitzen versions d’Android iguals o inferiors a la 9. Amb l’explotació d’aquesta vulnerabilitat l’atacant seria capaç de modificar les dades intercanviades entre l’aplicació i el disc, obtenint l’accés a totes les dades que es troben en l’emmagatzematge extern, incloses les converses, fotos o vídeos de WhatsApp. Per a solucionar aquest problema, WhatsApp ha llançat un pedaç de seguretat on s’estableix l’emmagatzematge de la seua aplicació en un “scoped storage”.

I per a concloure les notícies del nostre butlletí quinzenal, comentar-vos que ja ha finalitzat la nostra campanya: “10 consells per a NO ser víctima d’un frau del CEO”. Durant aquestes 2 setmanes us hem proporcionat una sèrie de recomanacions per a evitar que les organitzacions públiques i/o privades siguen víctimes d’aquesta mena de delictes, cada dia més freqüents, i que es valen de sofisticades tècniques d’enginyeria social perquè l’atac resulte reeixit.

Finalitzem aquest butlletí amb les alertes més importants sobre actualitzacions:

La ciberseguretat és molt important, i per això recomanem mantindre’s informat, per a això podeu visitar els nostres portals CSIRT-CV i concienciaT, així com seguir-nos en les nostres xarxes socials Facebook i Twitter.