Ferramentes per a la teua Seguretat

Hi ha moltes ferramentes bàsiques d’utilitat per a previndre atacs o infeccions en el vostre PC, reparar danys o simplement facilitar una navegació segura en Internet. Podem trobar des d’antivirus, filtres de contingut, actualitzadors de programes fins a programes de control parental. Amb la campanya “Ferramentes per a millorar la teua seguretat” tractarem d’ensenyar-vos algunes d’estes ferramentes.

Vos mostrarem de forma genèrica una sèrie d’aplicacions (en línia o instal·lables) perquè eixa seguretat que es pretén mantindre en els sistemes siga el més alta possible.

  • Actualitzadors de programes : Per la constant aparició d’actualitzacions de programari per als programes que tenim instal·lats en els nostres equips, resulta interessant disposar d’una ferramenta que automatitze la descàrrega de les últimes versions per a evitar problemes de seguretat (no sols de sistema operatiu).
  • Ferramentes en línia: En esta secció trobareu ferramentes gratuïtes proporcionades pels fabricants. Estes es caracteritzen perquè no requerixen instal·lació, s’executen a través de la web. Este conjunt de ferramentes són molt útils per a l’usuari domèstic, ja que ajuden a previndre atacs o infeccions en el vostre PC, reparar danys o simplement facilitar una navegació segura en Internet.
  • Antivirus En la secció d’antivirus trobareu enllaços a les pàgines de descàrrega de programes antivirus proporcionades pels fabricants. Algunes d’estes ferramentes són gratuïtes i altres tenen cost. És important que disposeu d’un antivirus per a previndre atacs, infeccions o reparar danys en el vostre PC.
  • Antiespies: Els programes espia o «Spywares» recopilen dades sobre els hàbits de navegació, preferències i gustos de l’usuari. Les dades arreplegades són transmeses a través d’Internet als mateixos fabricants o a tercers, normalment a empreses de publicitat, bé directament o després de ser emmagatzemades en l’ordinador. A més, poden servir per a enviar els usuaris a llocs d’Internet que tenen la imatge corporativa d’altres, amb l’objectiu d’obtindre informació important. Els programes espia poden instal·lar-se en el vostre PC per mitjà d’un virus, un troià, o bé, com sol ocórrer generalment, estan ocults en la instal·lació d’algun programa gratuït (freeware o adware) sense que tinguem coneixement d’això. Hi ha programes especialitzats per a eliminar o bloquejar programes espia. Encara que és recomanable el seu ús combinat amb un antivirus.

  •  Ferramentes de Navegació Segura: Amb l’objectiu de realitzar una navegació per Internet el més segura possible, en esta secció es mostren una sèrie de ferramentes que ajuden a protegir i avisar l’usuari davant de possibles riscos. Aprofitem, a més, per a recordar-vos que teniu a la vostra disposició un microcurs en línia gratuït oferit per CSIRT-cv per a aprendre a navegar per Internet de la manera més segura.
  •  Filtres «antiphishing»: Wikipedia: Phishing o pesca és un terme informàtic que denomina un tipus de delicte enquadrat dins de l’àmbit de les estafes cibernètiques, i que es comet per mitjà de l’ús d’un tipus d’enginyeria social caracteritzat per intentar adquirir informació confidencial de forma fraudulenta (com pot ser una contrasenya o informació detallada sobre targetes de crèdit o una altra informació bancària). L’estafador, conegut com a phisher o pescaire, es fa passar per una persona o empresa de confiança en una aparent comunicació oficial electrònica, normalment un correu electrònic, o algun sistema de missatgeria instantània o inclús utilitzant també telefonades. Degut al creixent de nombre de denúncies d’incidents relacionats amb el phishing, es requerixen mètodes addicionals de protecció. S’han realitzat intents amb lleis que castiguen la pràctica i campanyes per a previndre els usuaris amb l’aplicació de mesures tècniques als programes. Si creieu que heu descobert un Phishing, podeu informar CSIRT-cv des d’este formulari. Els filtres «antiphishing» poden ajudar a protegir-se del frau en web i del risc de robatori de dades personals.
  • Control parental: L'us d’Internet creix en la nostra societat diàriament i de forma imparable, un fet que aporta beneficis evidents però que també implica grans riscos quan els usuaris són xiquets i jóvens. Basant-se en açò és recomanable utilitzar ferramentes que permeten als pares o tutors controlar en la mesura que siga possible com interactuen els xiquets i els més jóvens en la xarxa basant-se en assegurar-los una protecció davant dels perills existents hui en dia en Internet i que més els podrien afectar, ja que són un dels col·lectius de més risc en la xarxa. A les ferramentes que s’usen amb este propòsit, protegir el menor en la xarxa és el que es definix com a Ferramentes de Control Parental.
  • Ferramentes avançades:esta secció està pensada per a usuaris amb uns certs coneixements de les ferramentes bàsiques i que demanen un altre tipus d’utilitats o aplicacions amb objectius més concrets. S’indiquen algunes ferramentes amb finalitat diferent. D’una banda es mostren ferramentes orientades a la securització de xarxes en general, com poden ser els sistemes de detecció d’intrusos o els sistemes de monitorització; i d’una altra, aplicacions amb objectius més específics com els detectors de xarxa, els escàners de vulnerabilitats o els gestors de contrasenyes.
Tags: facebook