Protégete del malware

El programari maliciós ha sigut un concepte present en la informàtica des de fa dècades. Arrere han quedat eixos clàssics virus molestos que ralentitzaven el teu ordinador o podien esborrar-te algun fitxer. Hui en dia el programari maliciós és un negoci molt rendible per a les màfies, que l'usen per a robar informació personal, extorsió i xantatge amb atacs de denegació de servici, o fraus amb targetes de crèdit, per citar uns exemples.

Totes estes amenaces es basen en la infecció de milions d’ordinadors controlats remotament per estos ciberdelinqüents. Cada un d’estos equips infectats podrien ser partícips d'enviaments massius de correus brossa, atacs contra servidors o ser víctimes de robatori de credencials, com les del correu electrònic, banca en línia o paypal.

Per això, des de CSIRT-cv volem mitigar els riscos que suposa infectar-te amb estos programes maliciosos, informant les noves tècniques de propagació i aconsellant amb senzilles pràctiques.

Si tenim intenció d’instal·lar un nou programa en el nostre PC, cal prestar especial atenció en la procedència del fitxer. Els fòrums, o xarxes d'igual a igual (P2P) són font de la majoria d’aplicacions infestades amb programari maliciós.

Un recent estudi va demostrar que el 79% dels cracks i generadors de claus utilizats per a piratejar jocs són sospitosos de contindre programari maliciós. Te la jugaràs?

Si les instruccions d’instal·lació d'un programa t’indica que desconnectes l’antivirus per a aplicar un pegat... Desconfia! amb tota probabilitat eixe pegat portarà programari maliciós.

Recorda, l'antivirus més efectiu és el teu sentit comú. Si vas a instal·lar una nova aplicació i tens dubtes, és que no hi ha dubte: corres un seriós risc d’infectar-te.

No òbrigues adjunts ni punxes en enllaços de correus que no esperes, encara que siguen de persones de confiança. Poden haver sigut víctima de programari maliciós que intenta propagar-se reenviant-se a tots els contactes de la seua agenda de correu. Si tens dubtes, pregunta a eixa persona si realment te l'ha enviat.

Els virus no es propaguen únicament per fitxers executables. També en els arxius PDF, doc, xls, ppt o pàgines web. Tots estos poden contindre contingut maliciós que aprofiten vulnerabilitats en un programa desactualitzat.

Continuant el consell anterior, mantín sempre actualitzat els teus programes instal·lats. Si t’apareix un avís de nova versió, no ho deixes per a un altre dia. Actualitza'l immediatament! Les noves versions arreglen vulnerabilitats conegudes.

Una altra via d’infecció és a través de memòries USB. El programari maliciós utilitza els fitxers d'execució automàtica (autorun) per a propagar-se. En Windows 7 esta funcionalitat està desactivada però en Windows XP i Vista encara està present. Podeu seguir estos passos para desactivar-lo.

Si uses portàtil i sols connectar-te en xarxes sense fil públiques, assegura’t de no tindre compartida cap carpeta. A més d’exposar els teus fitxers a desconeguts, és un lloc molt habitual per on se sol colar programari maliciós.

Tags: facebook