Nadal i any nou amb bons propòsits… Segur?

Des de CSIRT-CV hem volgut aprofitar un any més les dates nadalenques, en què tots omplim la nostra vida de bons propòsits, per a iniciar una nova campanya de conscienciació perquè no oblidem incloure la seguretat de la informació en tots els nostres desitjos de millora per a l’any pròxim.

La campanya de conscienciació, com sempre, s’ha dut a terme en les xarxes socials on estem presents (Twitter i Facebook), i on, diàriament, durant les festes de Nadal passades, hem llançat consells amb l’hashtag #navidadcsirtcv relacionats amb esta nova campanya que complementarà els consells, alertes i notícies habituals que cada dia compartim en el nostre portal i en les xarxes socials per a fer un ús el més segur possible de la tecnologia i d’Internet.

A continuació, un resum dels consells que hem llançat durant esta campanya:

De segur que t’has proposat fer-te milionari jugant a la loteria de Nadal, per això el nostre consell és que, si vols fer-te'n i que no t’estafen, compres els teus números en llocs autoritzats i no en pàgines web sospitoses. També pots fer-te un poc més ric estalviant i per això controlarem enguany el gasto de les nostres targetes de crèdit, sobretot perquè cada vegada hi ha més cibercriminals que estan a l’aguait per robar-nos el pin, clonar-nos la targeta i buidar-nos la cartera.

Una altra bona proposta que solem fer-nos cada vegada que comença l’any és fer més esport i cuidar-nos més. Hui en dia és possible començar un pla d’entrenament usant dispositius portables i aplicacions per al mòbil. Recorda que també per a estos dispositius i aplicacions hem de tindre en compte la seguretat.

Enguany, aprendrem més sobre allò que ens agrada i afig cultura a la nostra vida i, per això, aprofitarem per a llegir tots aquells llibres que tenim pendents. Si uses llibre electrònic o tauleta per a això, descarrega els teus llibres electrònics des de fonts confiables per a evitar que porte programari maliciós. Com aprendre ens agrada i la ciberseguretat també, podem aprofitar que des de CSIRT-CV vos ho posem fàcil oferint una sèrie de cursos en línia i gratuïts sobre seguretat informàtica i, a més, emetem un certificat d’aprofitament.

Com a bon nou propòsit per a l'any nou, cuidarem més de la nostra privacitat i, per això, començarem per no publicar en Internet aquella informació que diga molt de mi i poguera comprometre’m algun dia si isquera a la llum. Com per exemple, evitar publicar la meua ubicació cada vegada que isc de casa, alertarà els lladres que està buida. A més, xifraré el meu equip i el meu telèfon intel·ligent per protegir tota la informació sensible que hi guarde, per si un dia em roben o perd estos dispositius. A més, aprofitaré per a ser més ordenat i fer una còpia de seguretat de totes les dades que no vull perdre i em donaré de baixa de tots aquells servicis web que ja no use.

Com que vull conservar la meua bona memòria durant molts anys, deixaré d’anotar-me les contrasenyes en notes adhesives i apegar-les per qualsevol lloc on qualsevol les puga vore, i les memoritzaré. A més, seran contrasenyes molt robustes perquè siga impossible que ningú les esbrine i me les canviaré totes cada sis mesos. Si en tinc moltes, buscaré un gestor de contrasenyes que m’hi ajude.

Una bona proposta per a l'any nou és passar mes temps amb la família i els amics, i per això podria intentar teletreballar des de casa. És possible fer-ho d’una manera segura tal com expliquem en esta guia. I ja que passaré més temps amb la meua família i els meus amics, els aconsellaré que no òbriguen correus ni, per descomptat, els seus adjunts a la babalà, sobretot si es tracta d’un correu sospitós, d’un remitent que no coneixes, o que tot i conéixer-lo et pareix estrany que t’envie un correu amb eixes característiques.

Finalment, un bon consell final per a seguir al peu de la lletra és el d’evitar l’estrés i intentar relaxar-me, per a això seguiré tots els consells que diàriament emet CSIRT-CV per a sentir-me mes cibersegur.

 

Tags: facebook