Este estiu... refresca la teua seguretat!

Des de CSIRT-cv hem dut a terme una campanya de conscienciació orientada al ciutadà que ha versat sobre consells que cal tindre en compte quant a Seguretat per a l’época estival. Durant les vacacions estivals tots fem mes ús d’Internet i de les noves tecnologies en general: busca de viatges, compres en línia, jocs, aplicacions per al mòbil, xarxes socials... En conseqüència, es tracta d’una època molt propícia perquè els ciberdelinqüents facen el seu “agost”. Com que no volem que ens agarren desprevinguts, des de CSIRT-cv hem llançat una campanya de conscienciació en què “hem refrescat” aquells consells més importants sobre seguretat que sempre convé recordar i que és molt apropiats tindre en compte en esta època de l’any.

Com sempre, les nostres campanyes es desenrotllen en les xarxes socials en què estem presents (Facebook i Twitter [@csirtcv]) i, diàriament, s’hi han donat consells i informació sobre este assumpte que tant ens concernix. Agraïm a tots els nostres seguidors la seua participació, siga aportant informació o preguntant en la nostra campanya de conscienciació. A continuació, hi ha un resum dels consells que hem donat en les xarxes socials, que podeu seguir-los més fàcilment a través de l’etiqueta #refrescatuseguridad:

Probablement este estiu, quan viatgeu fora de casa, heu d’usar algun punt Wi-Fi dels gratuïts per a connectar-vos a Internet. Recordeu fer-ho sempre amb precaucions. Ací vos deixem un cartell amb consells sobre això. A més, recordeu que si esteu connectats a una Wi-Fi pública o en la qual no confieu plenament eviteu fer pagaments per Internet i escriure “informació sensible”, com ara DNI o comptes bancaris. Parlant de viatges..., sabíeu que navegar amb el mòbil a l’estranger és fins a 75 vegades més car? Si viatgeu a l’estranger recordeu desactivar Internet del vostre mòbil i, per descomptat, no perdre’l de vista!! ni el mòbil, ni la tauleta ni el portàtil, en qualsevol descuit vos els poden robar! Intenteu de fet millorar la seguretat dels vostres dispositius per si els perdeu o vos els roben: per a això recordeu la nostra guia de bones pràctiques en dispositius mòbils.

És possible que alguns dels llocs que visiteu tinguen aplicacions per a telèfons intel·ligents, per exemple, amb informació turística de la zona. Tanmateix,cal estar atent: a vegades eixes aplicacions no són “oficials” sinó que han sigut desenrotllades per tercers i incorporen publicitat o requerixen la descàrrega de terceres aplicacions. Abans d’instal·lar-les, reviseu els permisos i estigueu atents als que poden ser sospitosos, com l’enviament de missatges SMS.

Estes vacacions no aviseu en les xarxes socials on estareu, ni quant de temps estareu fora de casa... Si eixa informació cau en mans de desconeguts podrien aprofitar-la per a robar-vos a casa. Eviteu també utilitzar el geoposicionament de fotos otweets que puguen proporcionar la vostra ubicació. Podeu desactivar-lo de la càmera del mòbil d’una forma molt senzilla. A més, segur que voleu compartir com vos ho esteu passant de bé en Facebook... Feu-ho, però d’una forma segura. Vos recomanem la nostra guia sobre privacitat en Facebook . I... parlant de fotos... sabíeu que la informació oculta que pot donar-nos una foto, o un fitxer Word, pot dir-nos des de la vostra ubicació geogràfica, el model de càmera que useu, el nom del vostre usuari o el programari que useu? Eixa informació s’anomena metadades i són molt importants.

Si utilitzeu WhatAapp per a estar en contacte amb un muntó de gent a qui voleu contar les vostres vacacions o enviar algun vídeo o imatge... recordeu que WhatAapp no és una aplicació totalment segura, per la qual cosa heu d’evitar intercanviar-hi informació sensible. Ací vos deixem una guia de com usar Whatsapp d’una forma més segura. Una altra opció per a passar-vos fotos i compartir-les és Dropbox, recordeu-vos de fer un ús segur d’esta plataforma. Per a ajudar-vos a configurar-la de manera segura vos deixem esta guia sobre utilització segura de Dropbox.

Recordeu també que estes vacacions segurament aportareu a Internet, a través de les xarxes socials o altres mitjans, molta informació (rellevant o no) sobre vosaltres mateixos o sobre altres persones... Això comporta de vegades inconvenients, com ara perdre el control d’eixa informació que compartim. Recordeu no fer un ús indegut de les vostres dades en la xarxa. Ací, més informació respecte d’això.

Este estiu que els xiquets estaran més temps a casa potser utilitzen més l’ordinador; recordeu que l’ordinador que utilitzen ha d’estar en un lloc en què els pares puguen vigilar-los. Ací vos deixem alguns consells per a l’ús de l’ordinador per part de menors. Les denúncies per ciberassetjament (ús dels mitjans telemàtics -com ara Internet o la telefonia mòbil- per part d’alguns menors per a perseguir o humiliar altres menors) creixen de manera espectacular cada any. Aprofiteu este estiu per a informar els vostres fills sobre els perills de la xarxa i com fer-los front.

De segur que també estes vacacions, tant vosaltres com els vostres fills, aprofitareu per a jugar amb videojocs o en línia. L’ús dels videojocs, jocs en línia, o qualsevol altre tipus de programari d’entreteniment està molt de moda, tant entre els més jóvens (menors) com entre els adolescents i els adults. Hi ha molts riscos associats a este tipus d’oci i és per això que volem aconsellar-vos sobre com prendre precaucions respecte d’això. En Internet, no te la jugues!

I si sou dels que voleu aprofitar al màxim el vostre temps lliure, podeu aprofitar per a protegir el vostre ordinador i el vostre telèfon per a previndre atacs o infeccions, reparar danys o simplement facilitar una navegació segura en Internet. Visiteu les ferramentes gratuïtes per a la vostra seguretat que oferim en el portal. També podeu fer algun dels nostres cursos en línia i gratuïts sobre seguretat i obtindre el diploma d’aprofitament, ací els teniu!

Si, a més, voleu aprofundir un poquet més en temes de seguretat, podeu llegir ací més sobre programari maliciós, un dels perills que més ens sotja en la xarxa i sobre com protegir-nos-en.

Que si els correus amb ofertes de viatges, d’allotjaments, d’experiències, de platges, de jocs...; a l’estiu el correu brossa es multiplica!!! Ací teniu una sèrie de recomanacions bàsiques per a fer-li front!! En època estival, en què tots abaixem un poc la guàrdia, els malfactors aguditzen l’enginy per a millorar les seues tècniques d’engany i així cometre més delictes. Aprofiteu, vosaltres, també l’estiu per a estudiar eixes tècniques d'engany i que no vos hi facen caure!

 

Tags: facebook