Este estiu, no envies la teua seguretat de vacacions

A l’estiu tots fem més ús d’Internet i de les noves tecnologies en general, ja siga perquè tenim més temps lliure o perquè necessitem buscar viatges, reservar hotels, contactar més amb els nostres amics, ens instal·lem més aplicacions en el mòbil (per a fer turisme, per a saber el temps que farà en un lloc, per a buscar ofertes, per a trobar llocs, per a fer esport, etc.). Per això, este estiu hem llançat esta campanya de conscienciació perquè, encara que a l’estiu siga una època per a estar més relaxats, no podem deixar de banda la nostra ciberseguretat. A continuació en fem un resum:

A l’estiu, és habitual connectar-se a Wi-Fi que no siguen les habituals (en hotels, aeroports, etc). Vos recordem que extremeu les precaucions en estos casos tal com vos comptem en este cartell.

També és habitual estar més pendents dels nostres mòbils i tauletes. No oblides prendre les mateixes precaucions o més amb estos dispositius que les que prens amb el teu PC. Fes un bon ús d’estos i ací t’ensenyem com has de fer-ho. Si eres dels que usen productes d'Apple (iPhone, iPad, etc.) tenim una guia especialitzada per al seu ús igual que també si preferixes usar Android.

Si al contrari este estiu vols desconnectar i has decidit regalar el telèfon o el vols vendre perquè vols renovar-lo, recorda que abans de desfer-te'n has de fer-li un esborrament segur de tot el seu contingut. Però si realment vols desconnectar... Ix a gaudir del bon temps i deixa el WhatsApp a casa! Sabem que fareu tot el contrari... així que millor vos recomanem que l'useu però amb determinades precaucions.

A l’estiu és més habitual que ens entren molts correus (que si correus brossa, que si phishing, que si falses ofertes de viatges, lloguers sospitosos…) Cal refrescar la nostra memòria perquè estiga alerta davant d’este tipus de fraus i ho podem fer amb la nostra guia per a identificar phishings.

Acabes de conéixer uns xics en la platja i ja els has donat el teu telèfon, els has acceptat en Facebook, ja et seguixen en Twitter i tenen el teu correu electrònic. D'acord, està bé conéixer gent nova, però pensa un poc si tens ben configurada la teua vida en línia abans de deixar-hi entrar desconeguts. No faces un ús indegut de les teues dades en la xarxa. Recorda estos consells i recorda també que el món està ple de gent astuta, lladregots, defraudadors, descarats... i en Internet, per desgràcia, tenen el seu gran mercat per a cometre les seues malifetes, sobretot a l’estiu que saben que la gent està més relaxada. Utilitzen qualsevol tècnica que imagines per a enganyar-te, així que estigues alerta davant d'estos personatges.

Ara està molt de moda els jocs en línia i a l’estiu tens molt de temps lliure, tots els teus amics juguen, penses que et pots instal·lar en el mòbil mil jocs i així entretindre’t en la piscina… d'acord, sempre que siga parant atenció. En Internet, no te la jugues.

Els teus fills es fan majors. Ho has notat este estiu, ara que acaba el curs. Passen més temps amb els ordinadors i els telèfons. Viuen en Internet... amb el seu Instagram, el seu WhatsApp, que si foto cap enllà, foto cap ací… Per favor... dedica'ls un poc de temps este estiu per a ensenyar-los que la vida en Internet té els mateixos perills que la vida real. 

I ha arribat el moment de compartir les fotos estiuenques i la teua amiga Paula ha creat una carpeta compartida en Dropbox perquè compartiu les fotos d’aquell cap de setmana en la platja… Dropbox és comodíssim per a això... però com sempre, qualsevol servici en el núvol cal usar-lo amb seguretat i vos vam ensenyar com cal fer-ho. T’han etiquetat en Facebook en aquelles fotos de la festa en la platja en què ixes horrible...? La primera cosa que vos recomanem és que si esteu en Facebook, tu o els teus amics… apreneu a usar-lo amb seguretat i amb privacitat. Per cert, feia molt que no entraves en Facebook, i este estiu que tens més temps has decidit mirar que es cou per allí… i te n’adones que hi ha algú que està suplantant-te… i, a més, en la resta de xarxes socials! Que faig? Ací t'expliquem què pots fer.

Estos i molts més són alguns dels consells que hauràs pogut veure en les nostres xarxes socials estos mesos d'estiu amb el hashtag #VeranoSeguro. Que tingueu un bon estiu!

Tags: facebook