Tips de seguretat

En Nadal, millora la teua Seguretat

Vos deixem ací un resum de la nostra campanya de conscienciació nadalenca, “En Nadal, millora la teua Seguretat“.

Com vos hem comentat en la campanya que hem publicat estos dies en el nostre mur, Nadal s’acosta i tots usem més Internet: busca de regals, enviament de felicitacions, compres en línia… en conseqüència, es tracta d’una època molt típica perquè els ciberdelinqüents facen el seu “agost” al desembre. Com no volem que ens agarren desprevinguts, ací vos deixem uns consells per a evitar els perills en la xarxa en estes dates tan entranyables com és el Nadal.

Molta atenció amb les descàrregues amb motius nadalencs: animacions, tons, nadales, fons de pantalla,… ja que els delinqüents les usen per a propagar virus que infecten els nostres equips. Manteniu un antivirus actualitzat i useu el sentit comú a l’hora de descarregar-vos fitxers, eviteu llocs Web poc comú o desconeguts. Tingueu en compte que els llocs web maliciosos cada any augmenten.

A més, en estes dates nadalenques ens invadixen tot tipus de bàners d’anuncis amb descomptes, ofertes, promocions, regals! Compte! La majoria podrien ser falsos i només pretenen infectar-nos.

Aprofitant que el Nadal és una data que ens incita a ser més caritatius, els ciberdelinqüents ens invadixen amb correus o telefonades demanant-nos donatius per a falses ONG, associacions, etc. Poseu molta atenció a este tipus de correus perquè la majoria només pretenen estafar-nos i robar-nos informació confidencial. També, en estos temps de crisi, en els quals no abunda el treball i coincidint amb el Nadal, en les quals estem un poc més distrets pensant en les vacacions, compres, regals, etc., els ciberdelinqüents es dediquen a invadir-nos el correu amb falses ofertes d’ocupació amb les quals pretenen aconseguir les nostres dades. No vos deixeu enganyar! Ací vos deixem una sèrie de recomanacions sobre com detectar correus maliciosos.

Per qui no se’n vaja de viatge estos dies, vos recomanem que tingueu atenció si vos connecteu a xarxes WIFI d’accés públic. Desaconsellem fer operacions bancàries, o compres en xarxes que no siguen segures. Ací vos deixem uns consells de seguretat per qui pense fer desplaçaments i vos recomanem els cursos gratuïts que oferim, Navegació Segura iCompres en Internet.

En estes dates en què es consumix de manera tan massiva i estem tan predisposats a gastar, sorgixen nombrosos llocs web falsos on es venen coses a molt baix preu, ens oferixen viatges molt econòmics després de pagar un xicotet avanç, o ens donen targetes de regals en xarxes socials. Atenció amb este tipus de webs fraudulentes si no voleu ser estafats o que vos roben informació confidencial. Una vegada més vos recomanem els cursos citats amb anterioritat que vos oferim en la nostra web: “Navegació Segura” i “Compres en Internet“ per a aprendre coneixements bàsics sobre com navegar i comprar per la xarxa de manera segura.

En estes dates també és habitual que circulen nombrosos correus amb presentacions nadalenques o targetes de felicitació. Molta atenció a l’hora d’obrir-los perquè els ciberdelinqüents ho aprofiten per a afegir virus a estos correus. Normalment, si el remitent és desconegut porten un “regalet” afegit al correu.

Si ens arriba un SMS que pareix provindre del banc i ens indiquen que tenim un problema amb el nostre compte i que hem de telefonar a un número per a confirmar la nostra informació bancària, ESTIGUEU ATENTS perquè és probable que es tracte de Smishing, un nou tipus de frau que pretén obtindre eixa informació tan valuosa per a les màfies. Els delinqüents aprofiten esta època perquè saben que fem més operacions per Internet.

El mateix ocorre si ens arriba un correu que pareix provindre del nostre banc demanant-nos informació sobre els nostres comptes. ÉS FALS, els bancs no ens sol·liciten informació personal per correu. Sol ser sempre Phishingamb el qual pretenen estafar-nos. Sempre podeu telefonar al vostre banc per a estar més segurs i verificar si realment ens han enviat un correu o no. Atenció també a les botigues en línia (tipus eBay). MAI vos enviaran un correu en què et demanen informació personal. En Nadal de l’any passat es van donar prou casos d’este tipus, enguany no volem que açò ocórrega, veritat?

A molts de nosaltres el Pare Noel o els Reis Mags ens portaran un ordinador nou com a regal nadalenc, ¡felicitats!. Recordeu que el sistema operatiu deu estar actualitzat, que tinga instal·lat un bon antivirus i exigiu sempre al vostre proveïdor de l’ADSL sense fil, una connexió protegida. A més, si teniu menors a casa, recordeu que quan s’inicien en el món d’Internet, deuen estar acompanyats dels seus pares o tutors. Ací deixem uns consells del Grup de Delictes Tecnològics de la Guàrdia Civil, per als pares.

Per descomptat que molts participarem en estes dates en la Loteria de Nadal i del Xiquet. I alguns ciberdelinqüents s’aprofiten d’això, intentant fer-nos jugar en pàgines fraudulentes de loteries, o a través de l’enviament de correus electrònics en els quals ens anuncien que estem premiats i ens sol·liciten el pagament d’un xicotet import (disfressat en impost, quota d’enviament,…) per a cobrar este “premi”.

Recordeu: NO és possible guanyar SENSE JUGAR, i si jugueu, compreu els vostres bitllets en llocs de confiança. No vos fieu de correus electrònics sobre suposats premis i per descomptat no envieu diners per a cobrar-los. I, per cert, molta sort a tots amb els sortejos!

Des de CSIRT-CV esperem que vos haja agradat i vos servisca d’ajuda esta campanya nadalenca de consells i els poseu en pràctica perquè entre tots ens sentim més segurs navegant per la xarxa.

Finalment, volem comentar que tot l’equip del CSIRT-CV vos desitja un molt molt molt BON NADAL A TOTS!