Tips de seguretat

Ús indegut de dades en la Xarxa

A hores d’ara, Internet forma part del nostre entorn laboral i personal, i especialment les xarxes socials juguen un paper molt important en la nostra vida en la xarxa. Són moltes les dades i la informació -rellevant o no- que diàriament aportem a Internet sobre nosaltres mateixos o sobre altres persones. Açò comporta de vegades inconvenients, com ara per exemple, que podem perdre el control de la informació que compartim (fotos, vídeos, dades sensibles…) i veure exposada la nostra privacitat públicament.

 

CSIRT-CV, amb esta campanya de conscienciació, pretén aconsellar el ciutadà sobre quina informació és convenient NO exposar en la xarxa, centrant-nos sobretot en les xarxes socials, insistint en el fet que tot el que es puja a la xarxa quedarà de manera permanent, ja que una vegada que es puge i estiga exposada al públic, qualsevol pot copiar-la i compartir-la. Durant la duració d’esta campanya vos hem estat donant alguns consells que resumim a continuació: Poseu molta atenció a les fotos, vídeos i informació que voleu publicar; només pugeu fotos o doneu informació amb què vos sentiu còmodes. Tingueu en compte que més tard eixe contingut podria ser usat en contra vostra, com per exemple, en una entrevista de treball. Recorda que tot el que es puja a la xarxa pot ser considerat com a permanent, ja que altres persones podrien copiar i compartir la vostra informació, encara que ja l’hageu llevat. Ací vos deixem una interessant lectura pel que fa a este consell.

Mai deixeu accessible en el vostre perfil informació sensible com la vostra adreça, data de naixement, dades financeres, telèfon… Un delinqüent podria accedir al vostre perfil i suplantar la vostra identitat. Ací vos deixem uns consells sobre què fer quan suplanten la vostra identitat en Internet.

Useu un pseudònim (quan siga possible). Usar un àlies vos ajudarà a protegir la vostra identitat i privacitat; així només els vostres contactes més pròxims sabran qui hi ha darrere d’eixe pseudònim. Ací vos deixem alguns consells sobre com privatitzar algunes de les xarxes socials més conegudes.

Trieu els vostres amics amb atenció; no accepteu peticions d’amistat de gent que no coneixeu, no esteu obligats. Verifiqueu tots els vostres contactes, comproveu que verdaderament són qui diuen ser.

Protegiu el vostre entorn de treball. Quan vos uniu a una xarxa social per a fins personals, useu el vostre correu electrònic personal. No useu el correu electrònic de la vostra empresa en eixe cas. No doneu informació confidencial sobre el treball o informació que puga usar la competència. Atenció amb la informació que reveleu sobre el lloc de treball (fotos indicant el logo de l’empresa, adreça, etc).

Intenteu no mesclar els contactes professionals amb els amics sobre els quals no teniu control sobre el que puguen escriure de tu. Una broma o comentari inadequat podrien fer-te quedar malament davant de caps o clients. Vos deixem un exemple sobre açò.

Protegiu el vostre telèfon mòbil i la vostra informació que hi apareix. No deixeu que ningú veja el vostre perfil o informació personal sense el vostre consentiment. Abans d’accedir al vostre perfil a través del mòbil, poseu atenció al vostre entorn i a la gent que vos rodeja. Si algú està intentant veure que esteu fent, aneu-vos-en a un lloc segur. No deixeu el vostre mòbil desatés. Algunes persones malintencionades podrien actualitzar el vostre perfil i estat amb detalls falsos. Recordeu, a més, tancar sessió en la xarxa social una vegada acabeu de navegar per ella i no permeteu que el navegador recorde la contrasenya. Vos deixem amb la nostra campanya de conscienciació que llancem sobre seguretat en dispositius mòbils.

No guardeu la vostra contrasenya en el mòbil. Els mòbils són fàcils de robar o perdre i si guardeu la contrasenya en el mòbil, qualsevol que el tinga pot accedir al vostre perfil, veure les vostres fotos o les dels vostres amics, missatges privats…

Cuida la teua contrasenya. No useu la mateixa per a tot! Feu que siga llarga usant majúscules, minúscules, números i signes de puntuació. No deixeu que ningú veja el que teclegeu quan l’esteu posant, i si sospiteu que vos han vist, canvieu-la immediatament.

Seguint amb el tema de les contrasenyes. Quan triem la nostra PREGUNTA SECRETA, recordeu que la RESPOSTA ÉS EL QUE HA DE SER: SECRETA! No trieu preguntes les respostes de les quals són fàcils d’endevinar per a la gent que mitjanament vos coneix. Així que o bé inutilitzeu eixa forma de recordar-te la contrasenya quan l’oblideu o trieu una resposta que NOMÉS VOSALTRES sapieu.

Respecte a la privacitat d’altres persones, aneu amb compte amb el que publiqueu. No pugeu fotos o informació personal d’altres persones sense el seu consentiment. I tampoc etiqueteu fotos sense consultar si eixa persona vol ser etiquetada.

Llig atentament tota la política de privacitat, condicions i termes d’ús de la xarxa social a la qual vos uniu. Sempre heu d’estar informats com serà tractada la vostra informació personal i qui té drets d’accés sobre la informació que escriviu. Ací vos deixem amb la política de privacitat de Facebook.

Configura la vostra privacitat amb les opcions que vos oferix la xarxa social. Trieu el nivell apropiat de privacitat sobre qui pot veure les vostres fotos, qui pot trobar-vos, enviar-vos missatges, etc.

Des de CSIRT-CV esperem que estos consells vos hagen sigut d’utilitat i els poseu en pràctica.