CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

20/08/2014

"Últimes paraules de Robin Williams abans de morir", nou scam en Facebook

Facebook Com és habitual davant de notícies de rellevància internacional, ja circula per les xarxes socials una nova estafa: es tracta d’un suposat vídeo que promet mostrar les últimes paraules de Robin Williams i el motiu de la seua mort. Açò no ens sorprendrà si tenim en compte que fa pocs dies que va eixir a la llum la notícia que l’actor havia mort.

El contingut promés no existix. Es tracta d’un -gens nou- engany, en què es demana a l’usuari que compartisca el vídeo en el seu perfil de Facebook. Però quan ho has fet tampoc s’accedix al contingut, perquè s’obri una altra finestra que demana afegir un número de telèfon.

A simple vista pareix realment un vídeo i podem caure en la temptació de fer clic, sobretot si estem buscant més informació sobre la mort de Robin Williams. Però si prestem atenció a la captura (veieu en la font), ens adonarem que visualment algunes coses no encaixen, com per exemple que el cognom de l’actor està mal escrit -diu Willians-, i que en la previsualització del vídeo el text és massa llarg i queda fora de la imatge. Detalls que ens poden servir d'indici a l’hora de detectar un scam.

En els últims mesos vam veure com altres successos van ser aprofitats per a enganyar les víctimes, com per exemple la caiguda del vol MH17 o la salut de Michael Schumacher.

Els ciberdelinqüents utilitzen esta modalitat d’enginyeria social per a dirigir tràfic al lloc web, i el que passa en la majoria dels casos és que com més persones intenten visualitzar el vídeo, més diners guanya l’atacant.

Per això, repassem algunes qüestions a tindre en compte per a determinar si una pàgina és scam:

Font: We Live Security

CSIRT-CV