CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

20/02/2013

Un informe denuncia que l'Exèrcit xinés està darrere dels ciberataques als EUA

Ciberataque Bona part dels ciberatacs contra els EUA tenen el seu origen en una unitat de l’exèrcit xinés, segons l’informe presentat hui per una empresa especialitzada nord-americana.

Bona part dels ciberatacs contra els EUA tenen el seu origen en una unitat de l’exèrcit xinés, segons l’informe presentat hui per una empresa especialitzada nord-americana i que Pequín ha rebutjat contundentment.

L'informe de 60 pàgines de l’empresa Mandiant, especialitzada en seguretat en Internet, diu que un grup de pirates informàtics, identificats com APT-1, compten amb el "suport directe del Govern" xinés per a perpetrar una "àmplia campanya d’espionatge cibernètic a llarg termini".

Mandiant ha localitzat l’origen d’atacs a 141 entitats de tot el món -la majoria d’estes de països angloparlants- a les portes d’un edifici en els afores de Xangai, on opera la unitat 61398 de l’Exèrcit d’Alliberament Popular xinés.

Encara que Mandiant no ha pogut situar directament els integrants del grup en l’interior de l’edifici, considera que és l’explicació més plausible sobre per què tants atacs provenen d’una mateixa àrea.

Amb tota probabilitat, assegura l’empresa, la unitat 61398 és "un dels grups de ciberespionatge més prolífics, per pur volum de la informació que ha robat", des de llistes de contactes a plans d’empresa, segons assegura.

La unitat, rodejada de secret a la Xina, compta amb "missions, capacitats i recursos" semblants als que ha identificat en el grup de ciberpirates.

Segons Mandiant, els atacs, que s’han produït des d’almenys 2006, van augmentar fa dos anys i es dirigixen contra una vintena de sectors, des de contractistes militars fins a plantes químiques, passant per empreses de telecomunicacions.

Moltes de les empreses i organismes espiats operen en sectors definits per Xina com a estratègicament importants dins del seu pla quinquennal econòmic.

Els pirates informàtics es van introduir en les xarxes de les entitats espiades durant una mitjana de quasi un any, encara que en algun cas la presència virtual dels espies es va prolongar més de quatre anys.

Pequín ha rebutjat contundentment les acusacions de l’empresa nord-americana, que va qualificar d' "infundades".

En la seua roda de premsa diària, el portaveu del Ministeri d’Assumptes Exteriors xinés, Hong Lei, va afirmar que "els ciberatacs són anònims i transnacionals, per la qual cosa és molt difícil traçar el seu origen. Ferr acusacions sense fonament no és ni responsable ni professional".

Per contra, va assegurar Hong, Xina també és víctima de "nombrosos atacs, que han augmentat amb el pas dels anys" i la "majoria" dels creixents atacs informàtics que rep provenen del país nord-americà.

"Només dic que, entre els nombrosos atacs de què som víctimes, els que procedixen dels EUA ocupen el primer lloc", va subratllar.

Xina i els EUA porten mesos embrancats en una campanya de recíproques acusacions de ciberespionatge.

A l’octubre, un informe del Congrés nord-americà va recomanar limitar l’accés al mercat nord-americà de les empreses de telecomunicacions xineses Huawei i ZTE a causa de preocupacions sobre la seguretat i la possibilitat d’espionatge.

A finals de gener, el diari The New York Times, que a l’octubre es va enfrontar a les autoritats de Pequín al publicar un reportatge sobre la riquesa de la família del primer ministre Wen Jiabao, va informar que pirates informàtics xinesos s’havien infiltrat en el seu sistema durant quatre mesos.

Al mig d’estes tensions entre la primera i la segona economia mundial, Estats Units debat aprovar un reglament pel qual Washington podria escometre ciberatacs "preventius" sense una declaració de guerra prèvia.

Este to bèl·lic ja va ser utilitzat pel secretari de Defensa nord-americà Leon Panetta, quan, en un discurs a Nova York a l’octubre, va advertir que els EUA fan front "a un ciber Pearl Harbor", en menció de possibles atacs de pirates informàtics iranians, russos o xinesos.

El portaveu xinés va assenyalar hui que el seu país "s’oposa fermament a l’espionatge informàtic" i "els ciberatacs són un problema internacional que hauria de ser gestionat d’acord amb la confiança mútua i la cooperació global".

El portaveu del Govern xinés, que controla un dels aparells censors més poderosos del planeta, va advocar per impulsar un codi de conducta en Internet internacional sobre el qual "treballar per a construir un ciberespai lliure, segur i just".

Font: El País

CSIRT-CV