CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

04/11/2013

Trucs per a mantindre l'anonimat en la Web

Logo Aociacion Internautas Mantindre l’anonimat hui en dia en Internet es fa complicat, en especial amb la proliferació de les xarxes socials. Però també per l’excessiu ús i abús de galetes i d’estratagemes de tota classe que algunes pàgines utilitzen per a guardar informació sobre els nostres hàbits de navegació.

Contínuament sorgixen notícies sobre empreses d’Internet que han abusat de la nostra confiança o de governs que espien ciutadans de forma poc justificada.

En Bitelia hem parlat sovint de les precaucions que hem de prendre per a protegir la nostra seguretat i, com, per exemple, mantindre protegida la nostra privacitat en les xarxes socials. En este article desgranarem alguns trucs i consells que pots seguir per a mantindre el teu anonimat en la Web i navegar tranquil i fora de perill.

Encara que no li donem prou importància, les nostres dades personals són importants. De forma intencionada o per descuit compartim en la Web dades i informació personal. A més, certes pàgines tenen mètodes per a saber què fem o deixem de fer mentres les visitem i utilitzen eixe coneixement amb més o menys ètica. És clar que no sempre estarem segurs al 100% de salvar el nostre anonimat en la Web, però hi ha pautes i ferramentes que ens ajudaran a cuidar algunes de les nostres dades i hàbits personals en la xarxa.

Comencem pel més bàsic. Tan important és el que deixes en Internet després de navegar per la web com el que el teu navegador guarda després del teu pas pel ciberespai. Encara que la majoria coneixem les opcions que oferixen els navegadors actuals per a controlar què guarden després de navegar per Internet, no sobra recordar que tenim dos opcions: usar el mode incògnit dels navegadors més moderns o eliminar qualsevol rastre del nostre pas pel navegador.

En primer lloc, les versions més recents dels navegadors Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera o Safari, per citar els més populars, tenen un mode privat, mode incògnit o com vulguem dir-li, que consistix a no guardar constància de la nostra navegació. En este sentit, no es guarda res en l’historial, ni galetes, ni memòria cau, ni tan sols en l’historial de descàrregues. Este sistema no ens protegix dels perills d’Internet, però sí que garantix que si compartim el nostre ordinador o el nostre equip és vulnerable a intrusions a distància, no quedarà constància de quines pàgines hem visitat ni què hem fet en elles.

D’altra banda, tots els navegadors actuals tenen opcions per a esborrar la memòria cau, l’historial, les galetes, les contrasenyes guardades i la resta d’elements que un navegador guarda, en principi, per a facilitar-te la navegació, però en casos concrets pot usar-se en contra teua.

Una altra solució possible, menys dràstica que l’anterior, és accedir únicament a pàgines de confiança o que pugues fiar-te’n. Hi ha servicis en línia i extensions per al navegador que et permeten saber si una pàgina és segura o no, com WOT, una extensió per als principals navegadors que destaca si una pàgina és de fiar o si té mala reputació. La informació està basada en les puntuacions dels usuaris de WOT, i té en compte molts factors, entre els quals la privacitat.

D’altra banda, pots fer ús de ferramentes com HTTP Nowhere, que obliguen a accedir a pàgines amb accés segur i xifrat HTTPS.

En tercer lloc, i com a alternativa a la totpoderosa Google, una de les pàgines més usades ara, és recomanable acudir a alternatives que garantisquen l’anonimat en la Web, com DuckDuckGo, un buscador molt complet, farcit de funcions, que destaca perquè no guarda un historial de la nostra navegació ni altres dades susceptibles de ser usades sense el nostre coneixement.

Podeu continuar llegint l'article en este enllaç.

 

Font: Asociación de Internautas

CSIRT-CV