CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

26/09/2011

Scammers i hackers ataquen els xiquets per a robar les dades dels seus pares

Videjuegos Els estafadors i pirates informàtics són cada vegada més propensos a atacar els xiquets, molts d'ells fins i tot massa jóvens per a llegir, amb una sèrie de jocs online que els enganyen perquè instal·len programari malintencionat en els seus ordinadors.

Jocs que inviten els xiquets a cuidar gatets virtuals o els permeten pintar carabasses i bruixes, o "trobar les diferències" entre dues imatges semblants, estan infectats amb codi maliciós (malware), que podria donar accés de dades financeres dels pares als estafadors o permetre'ls prendre el control de l'equipament per a incloure'ls dins d'una xarxa d'ordinadors o tarja d'ordinadors mòbils (botnet) utilitzada amb fins delictius.

«Algunes estafes podria alçar les sospites dels adults, especialment quan tracten d'instal·lar programari en l'ordinador o redirigir als usuaris informàtics a llocs Web sospitosos», assenyala Catalin Cosoi, cap del laboratori d'amenaces online de BitDefender. «Per això els estafadors busquen objectius més fàcils. I els xiquets són més fàcils d'enganyar, perquè facen clic en un botó de descàrrega de grans mides i colors vistosos, especialment, si amb això esperen obtindre un joc. Amb cinc o sis anys, o fins i tot més, ells encara no estan preocupats per la seguretat informàtica».

El problema és que actualment els xiquets passen més temps en Internet i els pares sovint descuiden la seua supervisió. Una enquesta online, de BitDefender, mostra que al voltant del 46,6 per cent dels xiquets als EEUU  i al Regne Unit tenen els seus propis comptes de xarxes socials i que el 24,7 per cent dels pares no supervisa l'activitat dels seus fills en Internet.  Dels 1,649 adults enqüestats, un 44,3 per cent va dir que els seus fills havien tingut accés a llocs inadequats per a la seua edat.

Només en l'última setmana, els investigadors de BitDefender han descobert més de mitja dotzena d'atractius jocs equipats amb troians o que podrien dirigir als xiquets a pàgines web que instal·len programari malintencionat, capaç de robar informació financera o injectar programari espia en els equipaments.

BitDefender ha descobert un codi maliciós en uns quants llocs, on els xiquets poden adoptar i criar mascotes virtuals. En un d'ells, que és una aplicació que permet canviar el color de la mascota, el "Pinzell màgic", va ser alterat per a portar als xiquets cap a la descàrrega de codi maliciós. Una web italiana per a xiquets també va ser ciberpiratejada i manipulada per a exposar tots els visitants a llocs de codi maliciós i fins una web de venda de peluixos ha estat manipulada per a incloure programari maliciós.

En tots els casos, l'atac va consistir a atacar pàgines legítimes i utilitzar-les per a distribuir codi maliciós. Però els jocs no són l'única amenaça online per als xiquets. Els llocs amb materials educatius i d'entreteniment per a xiquets s'han utilitzat també per a atraure els menors.

Font: La Flecha

CSIRT-CV