CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

06/11/2012

Quasi la meitat de les empreses espanyoles no esta preparada per als atacs en línia

Cibercrimen L’estudi de B2B International afirma que un 42% de les organitzacions no podria respondre davant de l’espionatge industrial o el robatori de propietat intel·lectual Un altre informe de Norton posa de manifest que més d’un milió i mig de persones en tot el món són víctimes cada dia de ciberatacs.

El 59% dels professionals està segur que la seua infraestructura seria ineficaç contra un intent d’espionatge industrial

La infraestructura de les empreses espanyoles no està preparada per afrontar els atacs en línia, segons l’estudi Global IT Security Risk realitzat per B2B International. Este informe posa de manifest que un 42% d’estes reconeix que la seua companyia no podria respondre davant de situacions com espionatge industrial o robatori de propietat intel·lectual. El cas espanyol no diferix en gran manera de les dades oferides per la resta dels països inclosos en l’estudi, ja que la mitjana global se situa en un 41%.

La contradicció, segons expliquen des de l’empresa especialitzada en seguretat Kaspersky –que ha col·laborat en l’estudi– és que les companyies espanyoles reconeixen que les ciberamenaces són un dels problemes que més els preocupen, però una gran part d’estes no les atallen. El 59% dels professionals d’informàtica enquestats a Espanya, de fet, està segur que la seua infraestructura de protecció seria ineficaç contra un intent seriós d’espionatge industrial. Frenar este tipus d’amenaces suposaria implementar polítiques unificades de seguretat en tota l’organització, així com aplicar un sistema integral en tota la infraestructura TI.

Crisi i ciberatacs

L’informe destaca que les ciberamenaces es convertiran en el principal risc per a les empreses en els pròxims dos anys. Actualment, segons els professionals que han participat en l’enquesta, els ciberatacs ocupen el segon lloc (40%) després de la incertesa econòmica per la crisi que s’establix en el primer lloc en termes de risc de negoci (54%).

L’informe també destaca altres preocupacions per part de les empreses a l’hora de desenrotllar el seu negoci: la inestabilitat política apareix citada pel 30% dels participants; el frau, per un 24 %, i l’espionatge industrial en un 20% dels casos. El robatori de dades, el frau i l’espionatge industrial s’estan realitzant en l’actualitat a través de programari maliciós.

Totes les persones enquestades per a l’estudi són responsables de la política de seguretat de la seua empresa, però no tots són conscients dels riscos a què, segons els autors de l’informe, s’enfronten. Només el 21% dels directius espanyols ha sentit alguna cosa sobre Stuxnet, i un 15% sobre el troià Duqu, dissenyat per a obtindre informació confidencial.

Com afecta els usuaris

La companyia de seguretat Norton també ha fet públiques hui les dades del seu estudi sobre cibercrim 2012, que indica que les activitats de cibercrim van afectar 556 milions de víctimes en els últims dotze mesos i van tindre un cost de 85.000 milions d’euros. Segons l’informe, que el 46% dels internautes adults han sigut víctimes del cibercrim en els últims 12 mesos. 18 adults són víctimes del cibercrim cada segon, la qual cosa presenta un resultat de més d’un milió i mig de víctimes cada dia en tot el món. Les pèrdues mitjanes per víctima són de 152 euros. L’informe sobre cibercrim de Norton mostra un augment de noves formes de delinqüència respecte a l’informe elaborat en 2011, com les que sorgixen en les xarxes socials i els dispositius mòbils. Un de cada cinc adults (21%) ha sigut víctima o bé de cibercrim en xarxes socials o a través del dispositiu mòbil, i el 39% dels usuaris de xarxes socials han sigut víctimes de ciberdelinqüència social. Un 15% dels usuaris de xarxes socials informa que algú ha piratejat el seu perfil i s’han fet passar per ells.

La companyia Norton, pertanyent a Symantec, també explica que la majoria dels usuaris d’Internet prenen les mesures bàsiques per a protegir-se i protegir la seua informació personal, com eliminar correu en línia sospitós o ser cauts amb la informació que es compartix en la xarxa. Però també alerta que el 40% no utilitza contrasenyes segures o no canvia la seua contrasenya ben sovint, i més d’un terç no confirma si la icona del cadenat en el navegador està activa quan introduïxen informació personal, com ara dades bancàries.

Font original: diariovasco.com

Font: CRYPTEX

CSIRT-CV