CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

30/01/2013

Nova aplicació per al 'cotilleo' causa alarma en l'àmbit escolar

Ataque És notícia una aplicació per a mòbils que va sorgir fa només uns dos mesos i que de moment únicament funciona en iPhone, encara que anuncien que volen ampliar-la a altres sistemes operatius.

S’anomena ‘Gossip’ i agafa el nom d’eixe terme anglés que significa xafardeig, rumor, murmuració, xafarderia…

Les persones sempre hem sigut més o menys donades al xafardeig, ens agrada assabentar-nos del que li passa al veí, amic o cunyat i pitjor encara, molts senten eixe impuls incontrolat de contar-ho a tot aquell que es creua en el seu camí. Moltes vegades, el rumor és infundat, però és igual, corre com la pólvora. Hi ha especialistes a propagar xafarderies, que disfruten fent-ho; tots hem vist ‘la vieja del visillo’ de José Mota... ¿qui no ha rist amb estes paròdies?

Doncs bé, Gossip seria l’evolució actual del xafardeig,  la iaia de la cortineta 2.0, la ferramenta perfecta del xafarder.

Està pensada per a llançar a la xarxa aquelles xafarderies que creiem interessants perquè qualsevol usuari de l’aplicació les conega i vote si li pareix o no creïble. Açò fa que s’establisquen rànquings sobre com és de versemblant o no un rumor.

Però quan ferramentes així arriben als mòbils amb Internet i es distribuïx en quantitat suficient, arriben els problemes.

Esta aplicació ha començat a ser utilitzada de forma alarmant pels més jóvens, en edat escolar, per a insultar de manera pública  companys o coneguts. Comentaris com ‘tal és homosexual’ o ‘tal és la més p*** del col·legi’ són els que han alarmat els directius d’uns quants centres escolars. S’ha convertit en una forma més de realitzar "ciberacoso" o "ciberbullying", inclús els professors són víctimes de comentaris vexatoris.

La falsa sensació d’anonimat que dóna Internet fa que molts decidisquen col·laborar en la difusió de l’insult o la humiliació, sense adonar-se de les terribles repercussions que pot arribar a tindre en les víctimes.

Els comentaris s’agrupen en ‘sales’ i es poden seleccionar per proximitat, és a dir, l’aplicació funciona de forma local, cosa que facilita la selecció de la sala que més ens interesse.

El fet ha arribat a ser alarmant entre un cert sector de la població i ha sigut notícia en diferents mitjans de comunicació. Si vols conéixer més detalls pots llegir esta notícia.

És important fer conéixer, als jóvens principalment, que estes ferramentes no són innocents, que poden arribar a fer molt de dany als seus companys víctimes de burles i xafarderies i que, de vegades, el desenllaç és fatal. També els pares i educadors han de saber que hi ha estes ferramentes i posar els mitjans necessaris perquè els jóvens en facen un ús responsable.

Font: Hijos Digitales

CSIRT-CV