CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

17/06/2013

Microsoft i Facebook revelen les sol·licituds d'informació dels EUA; Google i Twitter demanen més transparència

Bandera EEUU Nou de les principals companyies d'Internet estan caminant sobre brases després que se sabera que van col·laborar amb el govern dels Estats Units per a facilitar informació privada sobre els seus usuaris a través d’un programa secret d’espionatge denominat PRISM.

Des de llavors, han fet el possible per a distanciar-se de les autoritats i netejar la seua imatge, al·legant que només han entregat l'esmentada informació quan hi havia una orde oficial emparada en la Llei de Vigilància d’Intel·ligència Estrangera (FISA). Clarament, açò no és prou, atés que algunes d’estes empreses han començat a publicar xifres de sol·licituds d’accés. Microsoft i Facebook han sigut les primeres. Atés que la mateixa FISA fa impossible revelar gran part de la informació exigida pel públic, Microsoft i Facebook només han facilitat números bruts sense detallar.

La companyia de Redmond, que afirma que les sol·licituds d’informació només cobrixen una molt xicoteta part dels comptes albergats en els seus servidors, va rebre durant els últims sis mesos entre 6.000 i 7.000 ordes relacionades amb 31.000 a 32.000 comptes. La llei obliga Microsoft a combinar les sol·licituds de totes les agències locals, estatals i nacionals dels EUA per a evitar la publicació de números concrets (mesclant per tant ordes d’investigacions criminals amb aquelles relacionades amb la seguretat nacional), però Reuters assenyala que en el seu anterior informe de transparència Microsoft va indicar que 24.565 comptes van ser investigats al llarg de 2012 per la seua possible relació amb activitats criminals comunes, la qual cosa implica que aproximadament la mitat de les sol·licituds rebudes estarien relacionades amb les activitats dels servicis de seguretat nacional. Addicionalment, una notícia de l’agència de notícies Bloomberg afirma que segons dos fonts governamentals, Microsoft facilita al govern dels EUA informació sobre exploits abans que siguen dos; açò evitaria que els ordinadors de les agències implicades pogueren ser piratejats, però també faria més senzill l’accés als equips de persones sota vigilància.

Per la seua banda, Facebook ha revelat que durant els passats sis mesos va rebre entre 9.000 i 10.000 sol·licituds relacionades amb entre 18.000 i 19.000 comptes. Igual que Microsoft, la xarxa social afirma que estes xifres suposen "només una diminuta part de l'u per cent" dels seus 1.100 milions de comptes actives en tot el món. Facebook, com Microsoft, ha emés un breu comunicat per a demanar públicament al govern dels EUA que siga "tan transparent com siga possible".

En este sentit, un portaveu de Google ha reiterat a AllThingsD que consideren necessària la publicació de xifres detallades de les sol·licituds d’informació, permetent que els usuaris puguen distingir les peticions realitzades pels servicis d’intel·ligència d’aquelles relacionades amb operacions policials i processos judicials de tipus comú. Esta opinió és compartida pel cap del departament legal de Twitter, qui ha indicat a través del seu compte que "és important poder publicar xifres de les sol·licituds de seguretat nacional (incloent comunicacions de la llei FISA) de forma separada". Veurem què opinen les autoritats.

Llegir - Reuters
Llegir - Bloomberg
Llegir - AllThingsD
Llegir - Microsoft
Llegir - Facebook

Font: Engadget

CSIRT-CV