CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

17/06/2013

L'Índia llança un sistema per a vigilar les comunicacions dels seus ciutadans

Imagen de la noticia L'Índia ha llançat un sistema de monitorització de telefonades, missatges, correus electrònics i converses de xarxes socials paregut al programa d’espionatge de les telecomunicacions de l’escàndol d’EUA.

El Sistema de Monitorització Central (SMC) oferix a les agències de seguretat índies una "única finestra" per a "interceptar legalment Internet i els telèfons", segons l’informe anual de 2013 del Departament de Telecomunicacions de l’Índia.

El SMC començà a posar-se en marxa al maig sense un debat públic o parlamentari, el seu quarter general està a Nova Delhi i té un pressupost de 73 milions de dòlars, segons la premsa local. Fins ara, les agències de seguretat índies havien de realitzar peticions individuals a les companyies de telecomunicacions per a monitoritzar l’activitat d’una persona.

Però el nou sistema, a què estan connectats les companyies de telèfon i Internet, permet a les agències de seguretat monitoritzar, interceptar i analitzar qualsevol comunicació directament. Tot això en nom de la seguretat nacional i la privacitat dels ciutadans.

"El SMC salvaguardarà la privacitat de les persones dels operadors de telecomunicacions i protegirà la seguretat nacional", va afirmar el secretari d’estat de Tecnologies de la Informació i Comunicació, Milind Deora, en una recent trobada "online" amb internautes.

Però l'opacitat del sistema, del que s’ha fet pública poca informació, i els possibles abusos de la privacitat dels ciutadans han despertat les crítiques de defensors de les llibertats civils. "El Govern indi s’ha donat així mateix poders sense precedents per a vigilar les comunicacions", va dir l’advocat Pavan Duggal especialitzat en Internet i telecomunicacions. "Les possibilitats d’abús són tremendes", va assegurar.

Nombroses crítiques

Duggal va explicar que les esmenes a les lleis índies de 2000 i 2008 -després de l’atac terrorista a Bombai que va causar 166 morts- permetien al Govern la monitorització de les comunicacions, que ara disposa dels mitjans tècnics.

L’advocat va afirmar que encara que la Constitució índia establix el dret a la privacitat, no hi ha una llei que el regule i de fet la legislació del país decreta que la seguretat i integritat nacional prevalen sobre la privacitat d’un individu. Les crítiques envers este sistema de vigilància poc transparent també han arribat des de l’exterior.

"El sistema de monitorització del Govern indi és esgarrifós, donat l’ús irresponsable i imprudent de les lleis d'Internet i sedició", va dir en un comunicat Cynthia Wong, investigadora de l’organització Human Rights Watch.

I és que el Govern de l’Índia -una gerontocràcia en un país amb la mitat de la seua població amb menys de 25 anys- manté una difícil relació amb les noves tecnologies.

En els últims anys les autoritats índies han rebut crítiques pels seus intents de regular Internet. En 2011, el Govern indi va establir que les companyies d'Internet han d’eliminar continguts ofensius en un termini de 36 hores. Així, els gegants Google i Facebook es troben en els tribunals indis per suposadament negar-se a esborrar continguts inapropiats i s’han detingut a persones per criticar el Govern en xarxes socials.

A més, el Govern ha mantingut un pols durant quatre anys amb Research In Motion, fabricant dels telèfons BlackBerry, per a poder accedir al seu correu corporatiu. L’Índia assegura que ha aconseguit el mètode per a interceptar els missatges de BlackBerry sense que la companyia proporcione els codis de seguretat.

El desplegament del SMC coincidix amb l’escàndol de l’espionatge de les telecomunicacions als Estats Units revelades per l’exmembre de la CIA Edward Snowden al diari britànic The Guardian. El portaveu del Ministeri d’Exteriors indi, Syed Akbaruddin, es va mostrar "preocupat i sorprés" que l’agència d’intel·ligència nord-americana interceptara informació de forma secreta.

Font: El Mundo

CSIRT-CV