CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

04/09/2014

Les set regles d'or per a la protecció de la privacitat en la xarxa

Cifrado Jennifer Lawrence, Ariana Grande, Rihanna, Kate Upton o Kim Kardashian, entre moltes altres, són algunes de les famoses que no sols han vist compromesa la seua privacitat al descobrir en la xarxa les fotos íntimes que guardaven en servicis d’emmagatzematge en línia , com ara iCloud, sinó que moltes d’estes podrien estar sent víctimes d’un xantatge per part de qui ha comés el robatori d’este material per a no fer públic contingut eròtic més pujat de to.

És només un altre incident més en la llarga llista de celebritats que s’han vist compromeses per no dur a terme unes normes bàsiques de seguretat i privacitat. Sobre açò, ESET España oferix a tots els internautes, siguen famosos o no, set regles d’or per a la protecció de la privacitat en la xarxa.

Regla número 1: no puges a la xarxa el que no vullgues que es compartisca
En ESET Espanya sempre asseguren que el que es publica en Internet es queda en Internet. D’una manera o una altra: bé siga per la privacitat del servici que estigues utilitzant, perquè hi haja algú que captura el contingut abans que pugues esborrar-ho i ho compartix, o perquè utilitzes un servici que pot ser vulnerable a atacs.

Esta norma d’or és molt més important si, a més, l’usuari és un personatge famós o popular, ja que segur que està en el punt de mira de molts ciberdelinqüents àvids d’aconseguir diners i visibilitat a canvi de fer públics els secrets més íntims.

Regla número 2: no et fies de cap servici en línia
És lamentable, però és així. Ni iCloud ni cap altre servici d’Internet són totalment segurs. Les raons són moltes, però bàsicament hi ha dos grans riscos: que el servici puga ser atacat, ja que no hi ha sistema informàtic 100% segur, o que roben la contrasenya a l’usuari de qualsevol manera i, d’esta manera, puguen accedir al seu compte i a la seua informació.

Per tant, i encara que els sistemes d’emmagatzematge en línia són summament útils, sobretot si permet l’accés a la informació des de diversos dispositius, des d’ESET recomanen no guardar-hi cap document sensible, siga del format que siga.

Regla número 3: assegura les teues contrasenyes
Amb notícies com la d’ahir veiem que l’ús d’usuaris i contrasenyes és una cosa que pot acabar en un desastre per a la nostra privacitat si no utilitzem contrasenyes robustes. Per això, moltes empreses estan incorporant l’ús del doble factor d’autenticació, entre estes Apple.

Per este motiu, recomanem a tots els usuaris que esbrinen si el seu servici en línia està utilitzant esta tecnologia. I si és així, que l’activen, ja que encara que tampoc garantix la seguretat al 100%, almenys posa més barreres als ciberatacants.

Regla número 4: mai accedisques als teus servicis en línia a través d’aplicacions
Cada vegada més usuaris compartixen la seua vida digital des de dispositius mòbils, encara que moltes vegades sense la consciència de seguretat que tindrien si ho feren des d’un ordinador. No obstant això, els mòbils també són víctimes de robatoris de dades i hem d’anar amb atenció vigilant a què xarxes ens connectem i que informació consultem o compartim per a evitar que algú puga espiar les nostres informació privada.

Regla número 5: tanca bé les sessions abans d’abandonar el servici que estigues utilitzant
Una cosa que quasi mai ningú fa. Utilitzem una xarxa social o un servici i simplement tanquem el navegador, pensant que, d’esta manera, hem tancat la sessió. Però realment no és així. Si volem deixar el nostre compte tancat de qualsevol tipus de servici, hem de buscar l’opció “Eixir” o “Final de sessió”. En este moment sí que el deixarem tancat.

Si utilitzem algun dispositiu que no és el nostre, o un ordinador d’ús comú, al tancar simplement amb el navegador estarem deixant la sessió oberta per a qualsevol que utilitze el dispositiu posteriorment, obrint-li la porta, d’esta manera, a la nostra privacitat.

Regla número 6: assegura bé els teus dispositius mòbils
Encara que en este cas el problema no ha sigut derivat de l’ús de dispositius mòbils, la veritat és que cada vegada es produïxen més robatoris i pèrdues tant de telèfons intel·ligents com de tauletes tàctils. Si no tenim contrasenyes d’accés, qualsevol que arribe a estos pot tindre accés absolutament a tota la nostra informació i als nostres perfils o servicis que utilitzem.

A més, si tenim un sistema antirobatori eficaç, podrem no sols tractar de localitzar el nostre dispositiu perdut o robat sinó que també podrem eliminar remotament tota la informació privada emmagatzemada en el dispositiu, i evitar així que s’use en contra nostre.

Regla número 7: no et faces fotos íntimes amb el mòbil ni les compartisques en Internet, ni tan sols en un servici privat
Encara que no entrem a valorar el perquè de la moda de fer-se fotos en roba interior, sense roba interior o en situacions eròtiques o pujades de to, recomanem als qui agraden esta tendència que utilitzen càmeres digitals en compte de telèfons intel·ligents i que les guarden xifrades en les seues targetes de memòria o discos durs locals, i no en els seus telèfons i/o servicis en la xarxa.

A més, hem de revisar si les aplicacions mòbils disposen de les mateixes característiques de seguretat que les seues homònimes per a ordinadors. En massa ocasions, una aplicació per a mòbils no xifra les dades o utilitza un protocol segur com ara HTTP, per la qual cosa estem utilitzant un canal insegur per a actualitzar el nostre estat en xarxes socials o compartir documents confidencials.És només un altre incident més en la llarga llista de celebritats que s’han vist compromeses per no dur a terme unes normes bàsiques de seguretat i privacitat. Sobre açò, ESET España oferix a tots els internautes, siguen famosos o no, set regles d’or per a la protecció de la privacitat en la xarxa.

Font: MuySeguridad.net

CSIRT-CV