CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

10/07/2012

Les autoritats dels EEUU cada vegada sol·liciten més dades d'usuaris de mòbils

Bandera EEUU Les sol·licituds per part de la policia s’han disparat en els últims cinc anys.

Les companyies de telefonia mòbil nord-americanes van respondre l’any passat a més de 1,3 milions de sol·licituds de les autoritats perquè entregaren dades dels seus clients. Es tracta de la primera recopilació d’este tipus de peticions, obtinguda pel diari The New York Times, arran d’una petició per part del Congrés dels Estats Units.

L’informe detalla que les empreses van aportar informació com a missatges de text, el nom i cognoms del propietari del telèfon mòbil o la seua localització en un determinat moment. Altres vegades es van negar a concedir les dades per considerar que la petició no tenia justificació o perquè els pareixia dubtosa, segons informa el diari.

Els congressistes Edward Markey i Joe Barton, demòcrata i republicà respectivament, van enviar la passada primavera diverses cartes a les companyies nord-americanes sol·licitant dades sobre la seua col·laboració amb les autoritats arran d’un article de les estafes en què es denunciava com la policia utilitzava la vigilància a través de telèfons mòbils per a determinar la localització de sospitosos.

“Durant els últims cinc anys, quantes peticions ha rebut la seua companyia per part de les forces de seguretat en relació a l’ús del telèfon mòbil d’un dels seus clients, inclosa la seua localització, les seues telefonades i missatges de text, així com el contingut d’eixes conversacions?” preguntava la carta enviada pels polítics a una de les empreses.

En la resposta d’AT&T, per exemple, queda registrada la presentació per part de les autoritats de 131.400 citacions judicials -700 al dia, el doble que cinc anys abans- per a entregar dades d’un usuari que fóra centre d’una investigació criminal. Una altra de les empreses, Esprint, va detallar que va arribar a rebre una mitjana de 1.500 demandes diàries.

La Unió per les Llibertats Civils Americanes (ACLU, per les seues sigles en anglés) també havia presentat l’any passat més de 380 peticions a diverses autoritats locals perquè desvelaren fins a quin punt s’estava utilitzant la informació que contenen els telèfons mòbils. Pocs mesos després, el Tribunal Suprem acceptava un cas que marcaria una nova fita en el debat sobre l’avanç de les noves tecnologies i el seu ús per part de les autoritats, especialment quan això implica reduir la privacitat dels ciutadans, quan es fa en nom de la seua seguretat i la de tot el país.

Devia ser al començament de 2012 quan els jutges del tribunal van donar la raó a un ciutadà que havia denunciat a la policia per violar els seus drets al implementar en el seu vehicle un dispositiu GPS que va enregistrar la seua localització durant un mes. El tribunal va determinar que eixa cerca d’informació havia violat la quarta esmena de la Constitució -que protegix els nord-americans de cerques sense causa justificada- per la qual cosa les autoritats estan obligades des d'aleshores a obtindre el permís d’un jutge.

Organitzacions com ACLU equiparen ara la revelació de dades per part de les companyies de telefonia mòbil amb la col·locació d’un GPS per a seguir un sospitós. Segons han avançat els diferents proveïdors, en algunes ocasions van proporcionar a la policia -encara que no comptaren amb una orde judicial- les dades de tots els números connectats a una determinada antena de telefonia mòbil, per la qual cosa la policia va tindre accés no sols a la localització d’un sospitós, sinó també a la de milers de persones el telèfon mòbil de les quals rebera cobertura des d’eixe mateix lloc.

L’informe desvelat este dilluns demostra a més que les empreses haurien cobrat diferents quantitats a les autoritats per l’entrega d’informació i amb l’objectiu, segons al·leguen, de costejar la creació d’equips d’advocats per a determinar la legalitat de les sol·licituds, així com el treball dels tècnics que van dur a terme la recopilació de dades.

Font: El País

CSIRT-CV