CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

31/03/2014

Per a la teua tranquil·litat, fes còpies de seguretat!

Imagen de la noticia La informació que manegem en la nostra organització s'ha convertit en el nostre actiu més valuós, pel fet que tot el nostre negoci gira entorn d'ella (cartera de clients, ofertes, plans estratègics) . Per això cada vegada més centrem els nostres esforços a mantindre el més protegida possible, no obstant això, hi ha la possibilitat que davant d'un incident inesperat, estes mesures de seguretat fallen i es veja afectada.

Hi ha diverses amenaces a què la nostra organització està exposada, que poden derivar en un deteriorament o pèrdua de la informació: desastres naturals, robatoris, incendis, inundacions, fallades elèctriques, fallades en el maquinari o el programari, esborrament accidental de les dades, etc. Per això cobra tanta importància fer còpies de seguretat, perquè en el cas que es materialitzen algunes d’estes amenaces, serem capaços de recuperar la informació i tornar a la normalitat. Les còpies de seguretat tenen tanta transcendència i importància que inclús tenen un dia dedicat a elles: hui, 31 de març.

Disposar d’un sistema de còpies de seguretat ens garantirà la continuïtat del nostre negoci i la recuperació de les dades en el cas que la nostra organització patisca algun incident; però és important que les realitzem d’una manera correcta, establint un sistema de còpies d’acord amb les nostres necessitats.

Hui, Dia Internacional de les Còpies de Seguretat, deixarem clars alguns dels passos que cal seguir quan vullguem implantar un sistema de còpies. Per a això hem de plantejar-nos què, com, quan i on: quatre preguntes que resulten essencials i ens ajudaran a establir correctament el sistema.

Dit d’una altra manera: Què copiem? Com ho copiarem? Quan volem fer les còpies? I on les emmagatzemarem?

Què
La primera cosa que hem de saber és quina informació volem salvaguardar; per a això hem de realitzar una anàlisi de tota la informació de la nostra organització. Açò ens ajudarà a diferenciar quin tipus d’informació es pot considerar crítica per al negoci, ja que no tota la que manegem en la nostra empresa té la mateixa importància, ni resulta vital per a la seua continuïtat

Com
Després d’identificar la informació que considerem sensible, és important establir la forma de realitzar la còpia: si la farem completa (còpia total de totes les dades), incremental (còpia de les dades a partir de l’última còpia), o diferencial (còpia de les dades des de l’última còpia completa).

Quan
Una vegada tinguem clar què protegirem i com ho farem, hem d’especificar cada quant de temps farem la còpia, el nombre de versions que emmagatzemarem i, sobretot, el temps que volem conservar-la. Açò variarà en funció de les necessitats del negoci i de la capacitat d’emmagatzematge que disposem.

On
Finalment, i quan ja tinguem clares totes les preguntes anteriors, ens quedarà determinar el mitjà en què salvaguardarem eixa informació. Hi ha distints tipus de suport que poden utilitzar-se amb este fi: cintes, cabina de discos, DVD o CD, USB i discos durs portàtils, o inclús també podem utilitzar alguna plataforma d’emmagatzematge d’informació «en el núvol»: emmagatzematge cloud.

En el blog d’Inteco es pot trobar més informació, així com una infografia sobre la problemàtica de no realitzar còpies de seguretat.

Font: Inteco-CERT

CSIRT-CV