CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

31/12/2012

La Policia Nacional repassa les cinc ciberestafas més freqüents de l'any

Imagen de la noticia Coincidint amb el dia dels Sants Innocents, la Policia Nacional ha elaborat un rànquing amb els 5 enganys més comesos en l’entorn virtual a Espanya. Les ofertes de treball i la busca de productes molt barats en la web han ocupat les principals estafes.

L’informe l’ha elaborat la Brigada d’Investigació Tecnològica, a partir del registre de les denúncies,  peticions i dubtes freqüents  dels internautes durant l’any, que els internautes han transmés a la policia a través del telèfon, el correu electrònic i les xarxes socials.

  El frau més popular s’ha realitzat a través de pàgines falses de compravenda d’articles barats. Estes webs oferixen productes molt barats i demanen els diners per avançat, sense arribar a complir mai amb les entregues de les comandes. Els articles més demandats en este tipus de llocs han sigut els ginys tecnològics i 'smartphones', cotxes de segona mà, lloguers d’habitatges molt cèntrics o apartaments vacacionals.

   La crisi econòmica també s’ha utilitzat com a mètode per a enganyar els internautes, a través de cursos de formació falsos, diners per als gastos de gestió d’una suposada contractació o llibres i temaris. Així mateix, també han proliferat els fraus que impliquen crides internacionals d’alt cost.

  Una altra de les estafes cibernètiques amb major repercussió d’enguany han sigut les derivades del supòsit Virus de la policia. Els estafadors recorrien a la suplantació de la identitat de la Policia Nacional, la SGAE o l’ADP per a reclamar el pagament d’una multa per un suposat delicte de pirateria. El virus s’incrustava en les pàgines de descàrrega i bloquejava l’ordinador fins que l’internauta abonara una quantitat de 100 euros per una suposada multa.  

  D’altra banda, les autoritats han detectat diversos delictes de pesca o robatori d’identitat i dades bancàries sota una suposada oferta de treball.

  Finalment, s’han registrat robatoris de comptes en xarxes socials i delictes associats a la recepció de SMS de pagament, sense consentiment dels usuaris.

Consells:

Font: Europapress

CSIRT-CV