CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

23/05/2013

La Policia Nacional deté els responsables d'un grup que va defraudar a Internet més de 750.000 euros amb targetes clonades

Card Phishing En esta fase de la investigació han sigut arrestades dos persones -a Palma de Mallorca i a Alacant- que presumptament formarien la cúpula directiva de l’organització al nostre país. També està imputada una anciana de 82 anys, mare d’un dels detinguts, responsable d’enviar fora d’Espanya els diners que obtenien amb les activitats il·lícites.

Compraven en la Xarxa productes electrònics d’alta gamma amb targetes de crèdit fraudulentes per a, posteriorment, vendre’ls en pàgines web de compravenda servint-se d’empreses pantalla. Se’ls imputen delictes de falsificació de document mercantil, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal, estafa informàtica i alçament de béns.

La primera fase d’esta operació va acabar a finals de l'any passat, quan es va detindre cinc persones més, dos d’elles a Jaca i tres a Saragossa, que tenien càrrecs de menor nivell dins de l’entramat. La seua comesa era dificultar el rastreig per part de la Policia de les estafes que cometien. Estes persones havien sigut captades per mitjà de suposades ofertes d’un treball ben remunerat, consistent a rebre en sa casa paqueteria i reenviar-la a l’estranger (a manera de centre de recepció de productes d’una empresa). No obstant això, el que realment feien era participar en les activitats il·lícites de l’organització ajudant-los a blanquejar els productes il·lícits.

Obtenien les dades de les targetes per mitjà de troians, pesca o descaminament

El grup investigat es dedicava a comprar a través d’Internet productes electrònics d’última generació, com ara càmeres fotogràfiques, tauletes, telèfons intel·ligents o ordinadors portàtils. Els pagaments dels articles s’efectuaven amb targetes de crèdit de persones obtingudes fraudulentament, per mitjà de troians o altres procediments com la pesca (phising) i el descaminament (pharming), que són tècniques informàtiques destinades a fer-se passar per institucions públiques o entitats bancàries amb la finalitat d’obtindre informació sobre les targetes de crèdit.

Una vegada que l’organització tenia els productes en el seu poder, els revenia a través de coneguts portals d'Internet de compravenda, des d’Espanya a diversos països del continent europeu. Esta "exportació" dels productes dificultava en gran manera la labor policial de seguiment i investigació.

A més, per a actuar amb més impunitat, l’organització havia creat un sistema d’empreses pantalla des de les quals s’enviaven i rebien els productes estafats. Havia arribat a tindre una infraestructura capaç de de realitzar, en el termini de tan sols dos mesos, més de 1.100 estafes. Es calcula que l’import total del que ha estafat esta organització és de quasi 750.000 €.

S’han registrat denúncies de víctimes d’estes compres per tota la geografia europea. La investigació continua oberta, per tant, no es descarten noves detencions, tant a Espanya com en la resta d’Europa.

La investigació policial l'han dut a terme funcionaris de la Comissaria Local de Jaca i la Brigada Regional de Policia Judicial d’Aragó, en col·laboració amb les direccions superiors de Policia de la Comunitat Valenciana i de les Illes Balears.

Font: CCN-CERT

CSIRT-CV