CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

10/11/2014

La Policia alerta de fraus sobre el doble check de WhatsApp: “No es pot desactivar”

Imagen de la noticia No es pot desactivar i esquivar-lo és prou molest. La Policia ho ha deixat clar en Twitter i demana als usuaris que “no piquen”. Alguns experts insistixen en el fet que, més enllà de com d'abusives o no siguen les funcionalitats de WhatsApp, qualsevol que no hi estiga satisfet sempre pot donar-se'n de baixa. De fet, el president de l'Associació d'Internautes (AI), Víctor Domingo, assegura que eixa seria la millor manera de protestar contra esta actualització.

La versió 2.11.432 de WhatsApp per a Android ha sigut el gran tema tecnològic de la setmana. És la responsable que els missatges enviats ara es marquen amb un doble símbol de verificació (check o tick) blau, quan els ha llegit el receptor del missatge. Açò no ha agradat a molts usuaris, que volen mantindre la possibilitat que no se sàpia si han llegit un missatge i així gestionar ells la urgència de les respostes.

La Policia ha alertat en Twitter de fraus que inviten a desactivar este 'delator' de WhatsApp, cosa que "és impossible". Demana als seguidors en Twitter que no piquen i mostra un dels esquers que s'estan multiplicant en les xarxes en estes hores sobre falses solucions a esta actualització de l'aplicació de missatgeria instantània.

No es pot desactivar, encara que molts esperen que la companyia, després de les crítiques, decidisca recular en l'assumpte. Hi ha alguna opció per a evitar esta opció en el nostre terminal?

Perquè el doble check blau funcione en una conversació, és necessari actualitzar WhatsApp a la versió 2.11.432. Des de PortalTIC expliquen que usuaris amb versions anteriors a la 2.11.432, com la 2.11.399, sí que veuen ticks blaus quan envien un missatge. No obstant això, quan estos usuaris escriuen, els que reben el seu missatge en una versió actualitzada no veuen un doble check blau. D'esta manera, estos usuaris sí que poden veure si els seus contactes han llegit els missatges, però no els permetran saber si n'han llegit els seus.

Si s'ha actualitzat WhatsApp a la versió 2.11.432, es pot provar a desinstal·lar-lo i buscar un arxiu apk (oficial) antic i tornar a instal·lar-lo. Per exemple, pots buscar "apk whatsapp 2.11.431" en Google i baixar-lo d'un lloc fiable, demanar-li'l a un amic o buscar-lo en un dispositiu vell en què no l'hages actualitzat, ja que actualment no és estrany tindre més d'un telèfon intel·ligent a casa.

En el cas dels iPhone, l'opció es va incorporar amb la versió de l'actualització 2.11.12, llançada el 23 d'octubre, encara que pareix que els ticks blaus no havien fet acte de presència fins esta setmana, quan es va llançar l'actualització per a Android, encara que fóra una conversació entre iPhones actualitzats. És més que possible que ja l'hages actualitzat i, si no li fas 'jailbreak' al telèfon, ho tens complicat per a instal·lar-ne una versió anterior.

No té res de roín obrir un missatge i no contestar en eixe moment, el problema també està en les persones controladores. Una altra opció per a evitar que s'envie el doble check blau amb l'aplicació ja actualitzada és activar el mode avió i després entrar en WhatsApp. Una vegada que isquem i tanquem l'aplicació, és possible habilitar novament la connexió i els ticks blaus no s'enviaran fins que entrem novament a l'aplicació. Evidentment, este sistema no és ni de bon tros còmode ni vos permetrà fer un ús normal del telèfon.

"Si tant molesta a un usuari, que se'n done de baixa"

Alguns experts han insistit en el fet que, més enllà de com d'abusives o no siguen les funcionalitats de WhatsApp, qualsevol és lliure per a mantindre's en el servici o no, i qui no hi estiga satisfet sempre pot donar-se'n de baixa. El professor, advocat i consultor d'estratègia digital Borja Adsuara ha recordat que l'ús del servici és voluntari, mai obligatori, i quan s'accepta l'ús es fa en unes condicions consentides i amb l'opció de desvincular-se'n si a un no li agraden.

A pesar d'això, ha admés que en les xarxes socials estan prosperant protestes espontànies en massa, a manera de “revolució francesa”, per a pressionar contra funcionalitats d'empreses amb polítiques considerades abusives per a la privacitat per una majoria, i en alguns casos els estan fent recular.

Adsuara ha aprofitat per a advertir que, moltes vegades, no obstant això, el problema no està en les empreses, sinó en l'afany controlador "de moltes persones que exigixen als altres respostes automàtiques". No té res de roín obrir un missatge i no contestar en eixe moment", hi afegix l'expert.

Per la seua banda, el president de l'Associació d'Internautes (AI), Víctor Domingo, ha insistit en els riscos per a la privacitat de servicis gratuïts o amb preus irrisoris, com ara WhatsApp, que a penes costa un euro a l'any, ja que l'usuari es convertix en "el producte", sense adonar-se'n normalment fins que no sorgixen situacions extremes. En qualsevol cas, "qui no estiga d'acord" amb WhatsApp o amb qualsevol altra empresa en Internet, sempre pot donar-se'n de baixa, ha dit. "Ara, a veure quants ho fan", es pregunta amb ironia el responsable d'AI.

De fet, esborrar-se del servici és precisament la millor manera de formalitzar totes eixes protestes verbals contra el doble check.

Font: Asociación de Internautas

CSIRT-CV