CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

04/04/2013

La Fiscalia alerta que els xiquets pengen en internet fins a 50 fotos seues a la setmana

Ataque La policia va detindre el 2012 més de 500 persones acusades de delictes relacionats amb l’assetjament sexual a menors a través de la xarxa.

La força amb què les noves tecnologies han irromput en la vida dels més menuts ha fet incrementar exponencialment els perills a què, cada dia, es veuen exposats. Els casos de pederàstia, xantatges sexuals o amenaces se succeïxen en les xarxes socials i en Internet, un caldo de cultiu idoni per a cometre este tipus de delictes contra els menors per l’anonimat que proporcionen.

«Hi ha els mateixos perills que en el carrer, però en Internet es multipliquen». Així ho resumix la coordinadora de menors de la Fiscalia de València, Gema García, la qual avisa: «Cada cap de setmana, un menor pot penjar entre 10 i 50 fotos» personals en distintes xarxes socials. Estes imatges, en la majoria dels casos, poden estar a disposició d’un gran nombre d’usuaris anònims. «Recomanaria als pares que, en primer lloc, coneguen en quines xarxes socials estan donats d’alta els seus fills i que els diguen que no difonguen imatges personals», afig l’experta.

Un consell que cal tindre en compte si comprovem com s’han disparat els delictes i les detencions relacionades amb el 'sexting' (compartir fotos sexuals de menors via Internet o sms), el 'grooming' (fer xantatge amb este material compromés per a poder mantindre relacions sexuals) o el 'ciberbullying' (assetjament a través de xarxes socials, correu electrònic...). De fet, al llarg del passat any, la Policia Nacional va dur a terme més de 500 detencions en tot Espanya per estos delictes contra els menors, 262 de les quals les féu la Brigada d’Investigació Tecnològica (BIT). En total, el 2012 el nombre de detinguts per injúries, amenaces i delictes contra la intimitat en Internet, tant a adults com a menors, pràcticament es va triplicar en relació a l’exercici anterior.

Llibertat amb càrrecs

En esta línia, una de les últimes detencions ha sigut la del jove de 27 anys de Gandia, arrestat el passat 25 de març per, suposadament, acaçar unes 300 adolescents menors de 14 anys de distints centres educatius de la localitat. Este home ha quedat en llibertat amb càrrecs, ja que, en el moment de passar a disposició judicial, el jutge no tenia els arxius intervinguts per la Policia Nacional en els ordinadors de l’acusat, segons va indicar ahir el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

Ahir es coneixia també que l’Audiència Provincial de Castelló ha condemnat un veí de Nules a un any de presó per un altre delicte de possessió de pornografia infantil, perquè disposava en el seu ordinador d'imatges i vídeos de menors nues practicant sexe amb adults. 

Per a tractar d’atallar este tipus de delictes tecnològics, a més de reduir a la mínima expressió la difusió d’imatges dels menors, la coordinadora proposa també incrementar el control que els pares exercixen sobre els seus fills en relació amb l’ús de dispositius amb accés a Internet, com els smartphones. «Cal parar atenció amb la web cam, perquè mai saps qui hi ha a l’altre costat, no donar cap dada personal, que els pares usen sistemes de control parental, o que es fixen horaris per a l’ús del mòbil o d’Internet», apunta Gema García.

Recorda també que, amb les tarifes planes, és més complicat saber exactament l’ús que els xiquets fan dels seus telèfons mòbils, i que és molt difícil detectar si s’han penjat imatges, per la qual cosa reclama una major formació tant per part dels pares com dels fills.

Es guanyen la confiança

D’altra banda, fonts policials van explicar que, principalment en els casos de 'sexting' i 'grooming', en primer lloc els delinqüents sexuals es guanyen la confiança de les víctimes per a, posteriorment, obtindre les imatges comprometedores i procedir al xantatge sexual.

Els experts de la unitat central d’investigació tecnològica, per la seua banda, també valoren la importància de la prevenció per a evitar el ciberassetjament, com ara ignorar o bloquejar els internautes que ataquen a través del correu electrònic o les xarxes socials, així com denunciar immediatament en la comissaria o el jutjat els fets, amb l'aportació de tots els detalls possibles. Tant els agents com la Fiscalia coincidixen a ressaltar la importància d’establir límits als menors i d’inculcar-los el respecte als altres en qualsevol comunicació que compartisquen a través de la xarxa.

Font: Las Provincias

CSIRT-CV