CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

13/06/2013

La criptografia quàntica blinda més que mai la informació secreta

Cripto Les tècniques d’encriptació clàssiques descansen en la seua suposada complexitat computacional, encara que no se sap de ciència certa quan pot aparéixer un algoritme que les supere. Al contrari, la criptografia quàntica evita eixos problemes, perquè la clau es xifra en una sèrie de fotons que es transmeten entre les dos parts que tracten de compartir informació secreta. Es considera, per tant, un mètode demostrablement segur, encara que la seua eficàcia dependrà sobretot d’una bona implementació. Per Patricia Pérez.

Les lleis de la física pareixen fonamentar una nova forma de transmetre informació confidencial. De la mecànica quàntica sorgix una tècnica criptogràfica que permet, en principi, codificar un missatge de tal manera que només puga ser llegit per personal autoritzat.

D’esta manera, es posaria fi a la bretxa detectada en els mètodes convencionals, sistemes que es pensaven indestructibles fa uns anys però que han demostrat ser tot el contrari.

No obstant això, fins i tot la criptografia quàntica té els seus límits. “Si es construïx correctament, cap hacker pot accedir al sistema. La pregunta és què significa construir correctament", puntualitza el físic Renato Renner, de l'Institut de Física Teòrica de Zuric en Suïssa, en un article que publica la pàgina web tecnològica Wired.

I és que, en termes de seguretat, no hi ha gens perfecte en este món. Encara que un mètode puga ser demostrablement segur, la demostració depén d’una sèrie d’hipòtesis. El mode el que es traslladen la mencionades hipòtesis a la pràctica determina també la seguretat del sistema.

Així s’expressa respecte d’això el professor de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), Vicente Martín Ayuso, el qual afirma per a TENDENCIAS21 que “si la implementació física concreta del dispositiu no està bé, la seguretat tampoc serà bona”.

En altres paraules, "quan s’afirma que la criptografia quàntica s’ha trencat, no és cert: el que s’ha trencat és una implementació concreta", afig. Per tant, ben executada, sempre aportarà més seguretat que els sistemes de codificació convencionals coneguts. Amb tot, tant els criptogrames actuals com els quàntics tenen, de moment, els seus avantatges, depenent de l'àmbit on s’apliquen.

Llegiu la notícia completa en Tendencias21.

Font: CRYPTEX

CSIRT-CV