CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

01/08/2012

Informe sobre ciberassetjament en Alemanya

Ataque Un estudi sobre el ciberassetjament entre els escolars alemanys mostra que els atacs directes ja s’assumixen com a fets quotidians.

Segons una enquesta en línia realitzada entre escolars alemanys per l’institut IKG de la Universitat de Bielefeld, aproximadament la mitat de les víctimes del ciberassetjament es van sentir molt molestes per la distribució de fotos humiliants. L’estudi, dirigit pel Dr. Peter Sitzer i Julia Marth, buscava descriure els diversos aspectes del ciberassetjament a Alemanya.

Una de les troballes ha sigut determinar que algunes formes de ciberassetjament produïxen en la víctima pitjors conseqüències que altres, com és el cas de les fotos i vídeos distribuïts pels ciberassetjadors per a ridiculitzar o humiliar la víctima. Els autors de l’estudi expliquen que esta forma de ciberassetjament és especialment difícil de controlar perquè les imatges digitals poden ser reproduïdes i distribuïdes un nombre il·limitat de vegades i arribar així a un públic també potencialment il·limitat. Altres tipus de ciberassetjament, com el tractament insultant, menyspreador o amenaçador només va ser percebut com a molt molest per un quart dels estudiants entrevistats; segons els autors, l’explicació es trobaria en el fet que este abús és més directe, es dirigix únicament a la víctima i els testimonis solen ser menys. Una altra possible explicació que apunten és que els adolescents ja l'assumixen com un fet normal i quotidià entre els seus iguals.

D'una altra banda, l’estudi revela que les escolars alemanyes patixen també un tipus de ciberassetjament sexual pel qual, contra el seu desig, són requerides insistentment per a parlar en línia sobre sexe, habitualment per gent que coneixen poc o gens.

Els estudiants també reconeixen en l’enquesta que la forma més comuna amb què ciberagredixen altres és per mitjà d’insults, ridiculització o amenaces. La difamació i el ciberassetjament amb connotacions sexuals també són freqüents. El fet de ser exclòs de grups és rarament mencionat per les víctimes, encara que curiosament sí per part dels abusadors: és a dir, hi ha molts intents d’exclusió fallits, que no arriben a ferir la pretesa víctima perquè simplement no els percep. En este sentit, també revela l’estudi que hi ha més escolars que diuen haver reenviat fotos i vídeos d’altres que els que saben que estes imatges humiliants d'ells estan circulant.

Els autors de l’estudi remarquen la gravetat del problema del ciberassetjament i la necessitat de la prevenció. Segons recomanen, és tasca dels pares i educadors ensenyar els menors a comportar-se d’una manera socialment responsable amb els altres. També aconsellen prendre mesures fermes quan es produïxen estos casos: segons mostra l’enquesta, més de la mitat dels abusadores van reconéixer que els seus atacs no havien suposat cap conseqüència negativa per a ells.

Font: CRYPTEX

CSIRT-CV