CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

10/05/2011

Informe d'Europol sobre les amenaces de la delinqüència organitzada en 2011

Unión Europea En aquest informe s'indiquen els fets més rellevants de l'any, així com tendències d'actuació d'aquests grups delictius. Destaca la creixent importància d'Internet també en aquest àmbit.

EUROPOL (Oficina Europea de Policia) destaca, en el seu informe semestral sobre “Amenaces criminals a Europa”, que Internet s'ha convertit en una eina important per al crim organitzat. La delinqüència està canviant. Els grups i els seus dirigents es comuniquen cada vegada més entre si i creen aliances i interconnexions que la xarxa facilita i encobreix. El crim organitzat va guanyar en la Unió Europea el passat any 1.500 milions d'euros amb la falsificació de targetes de crèdit. La majoria dels delinqüents procedeixen de països de l'est d'Europa, especialment de Bulgària, i estenen les seues activitats criminals a Xina i Estats Units. Internet s'ha convertit en un mitjà fonamental per a uns delinqüents, cada vegada més sofisticats, que dirigeixen els seus bruts negocis com si foren empreses i que utilitzen la xarxa per a comunicar-se, per al tràfic de persones, per a la distribució de drogues, la falsificació de productes o fraus informàtics.

Les activitats il·legals lligades a Internet han augmentat en els últims anys. "A més dels delictes tecnològics, el frau amb targetes de pagament, la distribució de material de pornografia infantil i la pirateria audiovisual, la xarxa s'utilitza també per a la distribució de drogues, compra venda de sers humans, immigració il·legal, subministrament de productes falsificats, tràfic d'espècies en perill d'extinció i moltes altres activitats delictives". L'informe d'EUROPOL destaca la utilització de GPS i mapes online per a localitzar llocs segurs per a distribuir les seues mercaderies.

"La delinqüència organitzada mou milers de milions d'euros a Europa i va en augment", diu Arrop Wainwright, director de l'Oficina Europea de la Policia, que destaca que la crisi econòmica mundial ha contribuït a un desenrotllament més potent de la delinqüència organitzada. Activitats com el frau de crèdits de carboni, falsificació de targetes de crèdit o de productes bàsics, són molt lucratives i no criden molt l'atenció.

Internet, permet als diferents grups mantindre una estreta comunicació entre si, més enllà de les fronteres, de les diferències ètniques o de la classe de negoci il·legal a què es dediquen. Està tornant una antiga pràctica: el bescanvi, que permet intercanviar productes il·lícits sense necessitat utilitzar diners en efectiu, quelcom que els fa més opacs per a la policia.

Les activitats del crim organitzat a la UE s'estructuren entorn de cinc aqueixos llocs geogràfics, Espanya i Portugal en el sud; Holanda i Bèlgica; Lituània, Estònia i Letònia; el sud d'Itàlia; i finalment Bulgària, Grècia i Romania.

L'informe complet es pot descarregar des d' Europol.

Font: CCN-CERT

CSIRT-CV