CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

29/03/2011

Facebook en contra al dret a l'oblit proposat per la Unió Europea

Facebook Richard Allan, responsable de privacitat de la xarxa social a Europa, afirma que seria un error que es posara en marxa una directiva global que justificara el dret a l’oblit. El dret a l’oblit consisteix a permetre a les persones esborrar part del seu passat de les xarxes socials i de qualsevol tipus de lloc d'Internet.

Els plans de la Unió Europa, respecte al dret a l’oblit en Internet, no han agradat massa en la xarxa social més important: Facebook. Richard Allan, responsable de privacitat de la xarxa social a Europa, afirma que seria un error que es posara en marxa una directiva global que justificara el dret a l’oblit. Afirma que una de les majors preocupacions del popular servei és la privacitat de les dades que es mantenen dins de la xarxa social, i afirma que cal buscar un mecanisme per a resoldre determinats casos i no aplicar una directiva global.

El dit mecanisme hauria de permetre, a qualsevol tipus de persona, esborrar determinats episodis de la seua vida en Intenet, que per un motiu o un altre els estiguen perjudicant. A més, Allan insisteix en el fet que ells no són els responsables de la informació que cada usuari posa en la xarxa social.

El dret a l’oblit consisteix a permetre a les persones esborrar part del seu passat de les xarxes socials i de qualsevol tipus de lloc d'Internet. És quelcom del que hem parlant recentment i del que també s'ha vist afectat un altre dels grans de la xarxa de xarxes, Google. El passat mes de gener, l'empresa de Mountain View va afirmar que no esborraria cap enllaç del seu buscador, ja que ho considerava una fórmula de censura si els continguts no eren esborrats, també, de la font original.

Encara que el cas i situació de Facebook és diferent al del buscador, ja que la xarxa social és la que emmagatzema directament moltes de les dades i arxius pujats pels usuaris; mentre que en el cas de Google es refereixen a enllaços a pàgines web de tercers. Com a usuaris hem de tindre molt clar que nosaltres som els primers responsables del contingut que pugem a les xarxes socials. Però de la mateixa manera que tenim la potestat per a decidir què volem  pujar, hauríem de poder decidir també quan ho esborrem, ja siga per nosaltres mateixos o per un tercer. Les xarxes socials i, en general, qualsevol altre servei que guarde les nostres dades, hauria de permetre el dit esborrament sense fer còpia dels mateixos.

L'ideal seria que no calguera una llei per a eliminar les dades i que la pròpia ètica dels serveis permetera el dit esborrament. Però això és un joc no del tot beneficiós per a ells, ja que usen les dades d'una forma o una altra per a augmentar els seus ingressos. En qualsevol cas, val més previndre que curar i si no vols que un dada teua siga coneguda o una fotografia no siga vista, simplement no la puges. Encara que el problema de les pujades per part de tercers continuarà estant present.

Font: Alt1040

CSIRT-CV