CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

12/03/2014

Expert en criptografia és silenciat per les autoritats i reixat participació en conferència de seguretat

Cifrado Els coneixements de l’expert en criptografia i catedràtic francés Eric Filiol són massa perillosos per a ser compartits amb l’opinió pública.

L’expert en criptografia i catedràtic francés Eric Filiol ha anunciat que no participarà en la conferència de seguretat informàtica CanSecWest, que es realitza esta setmana en Vancouver, Canadà. Segons el programa de la conferència, Filiol hauria de pronunciar un discurs titulat “Hacking 9/11: El pròxim atac probablement serà encara més greu, i tindrà lloc en el ciberespai”.

El lloc de seguretat Threatpost escriu que la informació que l’expert estava disposat a compartir amb l’opinió pública podria haver sigut utilitzada per a atacar infraestructures crítiques en tot el món.

Eric Filiol és un tinent coronel jubilat, que va estar destacat en el servici d’intel·ligència francesa DGSE. És enginyer, amb especialitat en criptografia i doctor en informàtica i matemàtiques aplicades. Actualment dicta la càtedra de ciberguerra en el principal institut professional universitari d’informàtica de França, ESIEA, on ocupa el càrrec de director d’investigació científica en criptografia operacional i virologia.

La decisió de cancel·lar la seua participació en la conferència hauria sigut resultat directe de pressions de les autoritats franceses. “Em van dir que la presentació no era adequada per a l’opinió pública, ja que podria ser considerada com un incentiu al terrorisme, en donar a potencials terroristes idees concretes sobre metòdica i detalls sobre infraestructures nord-americanes, com així mateix la forma de detectar vulnerabilitats en altres països”, va explicar l’expert en criptografia en un correu electrònic reproduït per Threatpost.

En altres paraules, el resultat de la investigació científica realitzada per Filiol és considerat massa perillós per les autoritats del seu país, com per a ser comunicat a l’opinió pública. La metòdica que Filiol es disposava a compartir en la conferència seria una combinació d’informació de fonts públiques, modelació matemàtica, i tècniques de la infanteria militar.

“Una xicoteta unitat d’aproximadament 10 persones pot realitzar, sense ser detectada, grans actes de sabotatge en la infraestructura crítica d’un país”, hauria declarat el catedràtic, segons Threatpost. Filiol va indicar que el procediment formal aplicat per les autoritats franceses havia sigut donar al seu material científic el rang “d’informació classificada”.

Dragos Ruiu, fundador de la conferència CanSecWest, va lamentar la situació via Twitter, recordant un conegut principi: “La seguretat per mitjà de la foscor no pot ser anomenada seguretat”.

Font: Diario Ti

CSIRT-CV