CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

31/07/2013

Estudiants desvien del seu curs un iot interferint a distància en el seu GPS

Ataque Una nova forma de pirateria: desviar un barco del seu curs sense necessitat d’abordar-lo ni d’hissar la bandera de la calavera i les tèbies. És el que han aconseguit uns alumnes de la Universitat de Texas a Austin (USA) després de construir el seu propi aparell capaç d’alterar el senyal GPS que rebia una embarcació.

Ja ningú mira les estreles, i menys els navegants, que ho fien tot a les virtuts de la precisió mil·limètrica del GPS. És el que va passar amb la tripulació d’un iot de 80 milions de dòlars, el sistema de navegació via satèl·lit del qual va patir l’atac autoritzat d’uns universitaris que amb el permís del patró del iot van comprovar l’efectivitat del seu sistema. Este interferix en el senyal que rep el GPS a bord, envia un senyal fals perquè el prenga com a referència i triangule la seua posició, i des d’ací el rumb es recalcula de forma errònia.

Als Estats Units (com en altres països) està prohibida vendre aparells distorsionadors de GPS, però sí que podren comprar-se en altres llocs, que és el que van fer els estudiants de la Facultat d’Enginyeria.

Els estudiants interferixen en el senyal GPS que rep el geonavegador del barco substituint-ne el que es rebria des dels satèl·lits, de manera que es pot alterar la posició en què se suposa que es troba l’embarcació. A partir d’ací es modifica el rumb sense que es dispare cap alarma, ja que el sistema de navegació identifica la interferència com si fóra un senyal autèntic.

La tripulació del barco corregix el rumb seguint les instruccions que mostra el GPS sense sospitar que la seua posició real no coincidix amb la que mostra l’aparell. Els aparells capaços de distorsionar o interferir el senyal de navegadors via satèl·lit no són especialment cars (al voltant de 60 euros) encara que, en un ús més potencialment perillós i no autoritzat per la “víctima”, com en el cas relatat, pot arribar a convertir-se inclús en una arma. Ja en 2012 Corea del Nord va emprar un sistema semblant per a alterar el funcionament del senyal GPS en part del territori de la seua veïna del sud, que va afectar més de mil aeronaus i més de dos-centes embarcacions.

Podeu ampliar esta notícia en l'enllaç següent.

Font: The Inquirer

CSIRT-CV