CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

11/04/2014

En primavera... atenció amb els amors d'Internet: evita estafes i altres riscos innecessaris

Card Phishing Ha arribat la primavera, els ocells canten, el sol brilla i es respira en passetjos, terrasses a l’aire lliure i descans. I sense saber molt bé per què, el ser humà sent que és l’època per a buscar parella, de qualsevol tipus. Perquè, com diu el refranyer espanyol, “la primavera, la sang altera“. Des de l’arribada d’Internet i les xarxes socials, eixa labor és més senzilla. Com senzill és que els estafadors, els spammers i els hackers gens ètics aprofiten esta circumstància i este moment de debilitat de l’home (i la dona) per a llançar hams en línia, amb l’esperança de disfrutar d’una bona pesca de víctimes a les quals traure’ls algun benefici econòmic. Des d’ESET Espanya volem previndre els internautes sobre els riscos d’esta època de l’any i els “flirts“ de la Xarxa.

L’evolució de les russes en les xarxes socials

Fa uns anys es va descobrir l’estafa de les russes en la Xarxa, que va aconseguir –tot cal dir-ho- moltes víctimes que, després d’haver pensat que havien lligat amb una escultural rossa es van quedar, de la nit al matí, sense xica i sense els diners que li havien transferit per a vindre a Espanya o per a ajudar de forma urgent la família de la russa. Això sí, les russes mai parlaven bé espanyol –o no en parlaven, fet que tampoc sorprenia ningú - i tenien en comú que, després de veure el perfil de l’internauta en qualsevol xarxa social, s’havien enamorat perdudament. L’objectiu d’esta estafa eren clarament barons d’edat mitjana, amb un nivell d’usuari de la Xarxa i res més. Per cert, que les russes podien ser-ho de veritat o tractar-se en realitat d’un coreà en la seua oficina. El mètode més comú de contacte era el correu electrònic, que haurien aconseguit amb anterioritat amb programes automàtics de rastreig d’Internet.

Amb el pas del temps, l’oferta de relacions estables a través de la xarxa va evolucionar, i va ampliar l’objectiu també a les dones, i la metodologia, també. En este cas era un subjecte atractiu, d’edat mitjana, amb bona posició econòmica i anglés o francés. I de nou, moltes víctimes van caure en l’estafa de Cupid.

Esta estafa continua estant vigent a dia de hui, encara que n’ha variat la metodologia. Ara el més comú és el contacte via xarxes socials amb un espanyol més que dubtós on s’informa el receptor que vol comunicar amb l’usuari ja que li ha agradat la seua foto, o el que diu és molt interessant o simplement que busca establir llaços al nostre país.

Atés que les xarxes socials són un caldo de cultiu més que adequat per a establir llaços d’amistat i que els internautes parlem i contactem amb gent que ni tan sols coneixem, no dubtem a contestar obrint el camí per a l’estafa que pot donar-se de diferents maneres: aconseguint guanyar-se la confiança del receptor i demanant-li una quantia econòmica en algun moment per a un fi més que dubtós o bé intercanviant un vídeo divertit que, en realitat, descarrega algun tipus d’aplicació maliciosa.

D’anuncis de contactes i fabulosos amants

Des que Internet ha substituït la pàgina de contactes dels periòdics, han proliferat enormement els anuncis d’hòmens i dones que busquen aventures passatgeres o romanços duradors. Són ben coneguts els portals de contactes, que han nascut per a facilitar este tipus de relacions, però realment es poden trobar en qualsevol fòrum, llocs d’anuncis o xarxes socials.

El problema amb este tipus de contactes és el mateix que hi havia amb la secció de classificats, però augmentat, perquè Internet permet mantindre una relació virtual en el temps de manera que l’estafador pot guanyar-se la nostra confiança, mentres que l’única via possible dels anuncis antics era la trobada física. A més, quan algú busca una relació –o una aventura- hi ha una predisposició a córrer el risc de conéixer algú totalment nou, situació que pot portar-nos a més d’una sorpresa desagradable.

De nou, les estafes i enganys proliferen en este tipus de contactes, sense que moltes vegades puguen ser denunciats per temor de ser descoberts en les nostres aventures extramaritals.

Els pederastes i els menors

Cas semblant succeïx amb els menors i els pederastes, que es fan passar per xics o xiques de l’edat del seu objectiu per a guanyar-se la seua confiança a través de les xarxes socials. Són capaços de camuflar la seua verdadera identitat fins i tot en la forma d’expressar-se, i sempre intenten emportar-se el menor al seu terreny per a aconseguir material sensible i inclús quedar físicament.

Altres vegades, i també sota l’aparença d’una atracció física, intenten sostraure informació al menor amb diferents objectius: adreça i hàbits dels pares, dades financeres, etc. El fi últim és sempre el mateix: bé aconseguir un contacte íntim amb el menor, bé dades suficients per a portar a terme malifetes, estafes o altres enganys.

Cap antivirus et protegirà contra les estafes

Cap antivirus prevé d’este tipus d’estafadors, així que el millor és estar sempre alerta en les xarxes socials, no establir contacte amb gent que realment no coneixem, sobretot si la iniciativa ve de l’altra part, i desconfiar dels amors a primera vista.

I posats a buscar qualsevol tipus de relació, millor acudir a un portal especialitzat en el qual no es pot garantir l’exempció de risc però, almenys, tindrem la situació un poc més fitada i controlada.

Davant de qualsevol sospita d’estafa o engany, la nostra recomanació sempre s’encamina a la denúncia a les autoritats pertinents. D’esta manera estarem contribuint a fer que altres persones es convertisquen en víctimes i passen a fer créixer la llista d’afectats d’este tipus d’usuaris maliciosos d’Internet.

Font: Noticias ESET

CSIRT-CV