CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

15/10/2014

Els riscos cibernètics podrien provocar un shock global semblant a la crisi de 2008

Ciberguerra La dependència de les noves tecnologies de la informació ha creat una complexa xarxa de riscos interconnectats que dificulta la seua gestió. Almenys això és el que assegura un estudi de Zurich Seguros que advertix a les empreses de la seua exposició a riscos externs de què de vegades ni tan sols són conscients.

Els riscos cibernètics podrien provocar un xoc global semblant al produït per la crisi financera de 2008, crisi que encara està tenint efecte. Així ho ha fet saber el Grup Zuric en un estudi en què destaca que la dependència de les Noves Tecnologies fa que les empreses i institucions estiguen exposades a riscos de què ni tan sols són conscients.

Els ciberatacs que reben les empreses s’han incrementat notablement en els últims anys, sent cada vegada més sofisticats i difícils de preveure”, assegura l’estudi que destaca que durant 2013, “740 milions de fitxers de dades van poder ser robats en tot el món", i segons Online Trust Alliance, "el 89 per cent es podrien haver evitat d’haver comptat amb els mecanismes necessaris”.

Els riscos de ser víctima d’un ciberatac per a una empresa van més enllà de pèrdua o destrucció d’informació. “Els sistemes operatius i productius poden veure’s inutilitzats com a conseqüència de la cada vegada major dependència de sistemes informàtics”, destaca l’estudi. Les conseqüències? Pèrdua de beneficis i danys a la reputació, a més de la pèrdua d’oportunitats de negoci.

Les organitzacions estan exposades a riscos externs que de vegades ni tan sols són explícits o conscients. A més, els ciberatacs no sols suposen que les empreses patisquen pèrdues o destrucció d’informació rellevant, sinó que els seus sistemes operatius i/o productius puguen veure’s inutilitzats com a conseqüència de la cada vegada major dependència de sistemes informàtics. Açò pot ocasionar interrupcions de l’activitat empresarial/industrial que deriven en perjuís quantificables, com a pèrdues de beneficis, i altres més difícilment quantificables, com són els danys a la reputació o les pèrdues d’oportunitats de negoci.

Per a tindre una visió àmplia i multidisciplinari dels ciberriscos als quals s’exposen les empreses, l’estudi identifica set grups de riscos principals que podrien arribar a provocar una fallada sistèmica global.

El Grup Zuric ressalta la importància que estan adquirint “els professionals en gestió de ciberriscos” i avisa que esta s’incrementarà en el futur. “Estos experts hauran d’anar més enllà de solucions tecnològiques i protocols de gestió interna, i hauran de tindre en compte en les seues anàlisis l’alt grau d’interrelació que existix entre el ciberrisc i altres tipus de riscos".

Font: CSO-España

CSIRT-CV