CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

14/05/2014

El tribunal de la UE protegix el "dret a l’oblit" en Internet

Unión Europea La justícia europea defén el dret a l’oblit. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha acordat este dimarts que "en determinades condicions" els buscadors estan obligats a eliminar de la seua llista de resultats (obtinguda després d’una busca amb el nom d’una persona) els enllaços a pàgines web publicades per tercers que continguen informació relativa a eixa persona.

L’alt tribunal precisa que l’interessat ha de presentar la seua sol·licitud "directament" al gestor del motor de busca (Google, Yahoo, Bing o qualsevol altre ) que haurà d’examinar si és fundada. En el cas que el buscador no accedisca a retirar la informació, la persona afectada podrà acudir a l’autoritat de control o als tribunals a fi que estos duguen a terme les comprovacions necessàries i, si és el cas, ordenen al motor de busca la retirada de la informació. És a dir, el TJUE obri la porta a un examen cas per cas de cada una de les reclamacions presentades a qualsevol buscador. El Tribunal de Luxemburg es pronuncia així sobre el denominat dret a l’oblit en el litigi que enfronta l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) i Google.

La decisió del Tribunal de Luxemburg té incidència en dos centenars de casos en què es reclama el dret a l’oblit i que estan congelats en l’Audiència Nacional a l’espera de la resolució dictada hui dimarts.

Després de conéixer el contingut de la sentència, Google ha afirmat que la decisió del Tribunal de Luxemburg és "decepcionant" per als motors de busca i editors online en general. "Estem molt sorpresos que diferisca tan dràsticament de les conclusions de l’advocat general i de les advertències i les conseqüències que ja va identificar. Dedicarem temps, des d’este moment, per a analitzar les implicacions d'esta decisió", ha assegurat un portaveu de la companyia.

En realitat, el TJUE resol les qüestions prejudicials plantejades per l’Audiència Nacional en un cas que es va iniciar fa sis anys. El procés va començar quan l’advocat Mario Costeja va recórrer a l’AEPD perquè Google retirara una informació publicada en el diari La Vanguardia amb enllaços a una subhasta d’immobles relacionada amb un embargament per deutes a la Seguretat Social. A pesar que este assumpte estava ja resolt, Costeja continuava apareixent en el buscador. L’Agència de Protecció de Dades va instar el gegant de Califòrnia a eliminar dels seus resultats de busca enllaços en què es feia referència a dades personals. Google va recórrer esta decisió davant de l’Audiència Nacional i ací va començar la llarga batalla en el tribunal de la UE.

Font: CCN-CERT

CSIRT-CV