CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

20/03/2017

El teu mòbil apagat t'espia

Ataque Policies constaten l'existència d'apps per a gravar a través del telèfon. Les estafes amb apartaments inexistents i l'extorsió sexual, els delictes més en auge en internet.

Des de Las Provincias ens porten un cas real d'una xiqueta valenciana de deu anys que va ser contactada per un pedòfil en la xarxa. El pederasta va intimidar la menor perquè li enviara fotos i vídeos de contingut sexual. La xiqueta hi va accedir. I va començar a afonar-se a poc a poc en la soledat fins que els seus pares es van adonar, finalment, que quelcom anava molt malament. Van acudir al Grup de Delictes Tecnològics de la Policia Nacional a València, i els especialistes van aconseguir localitzar el depredador sexual. «El vam localitzar en un país sud-americà. El que passarà amb ell en aquella nació, ja no ho sabem...».

«Dóna-li un mòbil a un xiquet de 13 anys i ja has perdut el control» L'inspector Casas posa el seu cas personal com a pauta amb què actuar amb els menors. Ser pare i al mateix temps responsable del Grup de Delictes Tecnològics li dóna una autoritat i experiència més que suficients per a donar consells. «Els xiquets no tenen consciència de privacitat. Ho diuen tot en internet: on estudien, si es quedaran sols perquè els pares estan fora, on viuen...»: Davant d'açò només està l'arma del control dels pares.

L'inspector recorda el seu cas: «Els meus fills es van fer un perfil en Tuenti i els vaig dir, 'vos he enviat una invitació per a ser amics'. Em van dir que no volien. Aleshores, em vaig emportar el router (l'encaminador) de casa. «Vos connecteu pel meu router, veritat, que pague jo? Doncs, jo em quede el meu router i vosaltres el vostre Tuenti... L'endemà érem amics en la xarxa».

El cas és real, va ocórrer a València i serveix de resum de moltes de les claus presents en la delinqüència comesa en la xarxa de xarxes: la falta de control de molts pares, la facilitat de ser víctima d'un delicte i la complexitat per a la policia d'acabar portant els autors dels delictes davant la justícia. «Però som un bon equip d'enginyers informàtics, uns altres grans experts en la matèria, i molts dels dolents acaben caient». L'entusiasta frase és de l'inspector Juan Carlos Casas, cap del Grup de Delictes Tecnològics, una brigada que cada mes inicia unes 20 investigacions. Uns 240 casos a l'any, «encara que cada any augmenten les investigacions i els delictes comesos amb tecnologia pel mig».

Podeu continuar llegint aquesta notícia en el següent enllaç.

Font: Las Provincias

CSIRT-CV