CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

07/05/2013

El Pentàgon acusa formalment a Xina d'estar darrere dels ciberataques

Ciberataque Un informe del Departament de Defensa dels Estats Units acusa directament Xina d’estar darrere dels ciberatacs. Amb esta acusació formal, s’incrementa la tensió entre els dos països pel ciberespionatge.

D’esta manera, la conclusió a què ha arribat el Pentàgon, que es troba en un informe anual d’avaluació de les capacitats militars de  Xina, incrementa la tensió entre els dos països, els quals s’han acusat mútuament d’estar darrere de pràctiques de contraespionatge.

L’informe assegura que durant l’any passat "nombrosos sistemes informàtics en tot el món, inclosos els de propietat del govern nord-americà, van continuar sent objecte d’intrusions, algunes de les quals pareixen ser atribuïbles directament al govern i els militars xinesos. Estes intrusions es van centrar a obtindre informació confidencial i d’alt valor".

La informació robada és útil per a moltes entitats xineses, entre les quals s’inclouen les indústries de tecnologia de defensa, l’exèrcit, els responsables dels Estats Units a Xina i les seues capacitats militars.

El Pentàgon considera que les capacitats de guerra cibernètica de Xina podrien utilitzar-se per a complicar la resposta nord-americana en cas d’enfrontament militar, la qual cosa provocaria una capacitat de resposta més lenta al restringir la comunicació i les activitats comercials de l’adversari.

Per la seua banda, Xina ha negat estar darrere dels atacs i de les campanyes de pirateria coordinades. A pesar d’estes negacions, firmes de seguretat, així com Google, han assenyalat Xina com a responsable dels ciberatacs.

El Pentàgon, a més, destaca que tant Rússia com Xina estan jugant “un paper disruptiu” en els fòrums internacionals destinats a establir mesures de confiança i transparència en el ciberespai. Cal recordar que tant Rússia com Xina estan promovent un codi de conducta de la seguretat de la informació, normativa que donaria als governs autoritat sobirana sobre el contingut i la informació en Internet.

Encreuament d’acusacions

El passat mes de març el ministre d’exteriors de Xina, Yang Jiechi, va fer una crida a la cooperació internacional, va negar la participació del seu país en els ciberatacs i va assenyalar altres països com els responsables. Un dia després, Tom Donilon, assessor de seguretat nacional de president dels Estats Units, Barack Obama, va instar a Xina a parar els ciberatacs pel bé de les relacions econòmiques dels dos països. Així mateix, Tom Donilon va assegurar que els Estats Units va a adoptar una sèrie de mesures que protegisquen la seua economia dels ciberatacs, ja que les empreses nord-americanes estan molt preocupades pel robatori d’informació confidencial i de la seua tecnologia que es poden produir “a través de les intrusions cibernètiques dutes a terme per Xina a una escala en què no hi ha precedents”.

Al febrer, la firma de seguretat nord-americana Mandiant va acusar una unitat militar xinesa d’estar darrere del robatori d’informació, almenys, a 141 empreses des de 2006.

Font: CSO-España

CSIRT-CV