CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

08/03/2011

El Ministeri d'Economia francés és víctima d'un gran atac informàtic

Cibercrimen És el primer atac contra l'Estat francés d'aquesta amplitud. Trenta persones hi treballen per a aclarir l'origen i la magnitud de l'atac. Els pirates informàtics (hackers) van intentar atacar altres ministeris, però van fracassar.

El Ministeri d'Economia i Finances francés ha estat víctima d'un atac informàtic "sense precedents", ha revelat la revista Paris-Match.

Segons una font pròxima a la investigació, la Direcció del Tresor hauria estat la principal víctima dels pirates informàtics (hackers).
Patrick Pailloux, el director general de l'Agència Nacional de Seguretat de Sistemes d'Informació, ha admés que l'atac tenia com a objectiu principal documents relacionats amb la presidència fracesa del G-20 i assumptes econòmics internacionals. "Es tracta de professionals organitzats. És el primer atac contra l'Estat francés d'aquesta amplitud".

Mètode clàssic, però eficaç

En total, 150 ordinadors del Ministeri han patit l'atac i nombrosos documents han estat piratejats. Cap d'aquestes dades concerneix particulars. L'origen de l'atac no ha estat establit encara. "S'hi ha constatat que algunes informacions havien estat redirigides cap a lloc xinesos. Però això no vol dir gran cosa", afirma un alt funcionari anònim.

Al començament de gener d'enguany van botar les primeres alarmes per una infiltració en el Ministeri d'Economia i Finances. L'atac havia començat unes quantes setmanes abans. El mètode dels espies és clàssic, però molt eficaç. A partir d'una adreça de correu electrònic piratejada, el pirata informàtic (hacker) pren el control d'un ordinador gràcies a un 'troià', és a dir, un programari mailiciós que generalment permet el control remot d'un ordinador infectat.

Des de l'ordinador obert, l'espia entra en el lloc de treball. "És com una metàstasi, es propaga molt ràpid", afirma un especialista.

Els encarregats de la seguretat dels sistema informàtics han procedit a fer nombroses verificacions, especialment en l'Elisi –seu de la Presidència de l'Estat francés– i en Matignon –seu del Govern­, per tal d’assegurar-se que l'atac no s'ha propagat. "Des de fa dos mesos, entre 20 i 30 persones treballen dia i nit en aquest assumpte. Els pirates informàtics (hackers) van intentar atacar altres ministeris, però pareix que només han tingut resultats en un cas", asseguren els responsables.

Hi caldran unes quantes setmanes per a identificar els 150 funcionaris que han estat objecte de l'espionatge i per a assegurar el sistema informàtic de nou. L'última pedra es va posar el passat cap de setmana, amb una gegantina operació de manteniment, que va afectar 12.000 llocs de treball, sobre un total de 170.000, amb què compten els serveis del ministeri.

Font: El Mundo

CSIRT-CV