CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

13/06/2011

El Fons Monetari va ser blanc d'un atac cibernètic sense precedents

Ciberataque El FMI comunicà que va ser l’objectiu d'un "complex" atac de pirates informàtics «les dimensions del qual encara es desconeixen». El fet va afectar l'entitat financera en plena selecció d'un nou líder, després de l'arrest a Nova York de Dominique Strauss-Kahn, el mes passat.

Un report del New York Times va revelar que la setmana passada, el Fons Monetari Internacional (FMI) va patir un ciberatac que -segons va reportar- seria "complex"; si bé «encara es desconeixen» les seues conseqüències.

Segons la font, l'atac es va produir en els últims mesos, però els  de l'entitat i el consell administratiu no van tindre informació respecte d'això fins aquest dimecres. L'organisme financer, que alberga una mina d'informació sensible sobre la situació fiscal de molts països, es troba intentant seleccionar un nou líder, després de l'arrest de l'anterior Dominique Strauss-Kahn, pel presumpte intent de violació contra una empleada d'un hotel a Nova York. Diversos funcionaris d'alt rang van indicar al diari que l'atac va ser «seriós i complex».

«Es tracta d'una bretxa (de seguretat) molt gran», va dir un dels funcionaris, qui va assenyalar que l'atac va ocórrer al llarg dels últims mesos, fins i tot abans de l'arrest de Strauss-Kahn. El portaveu del FMI, David Hawley, va informar al New York Times que estan «investigant l'incident, i el Fons opera plenament», encara que no va oferir detalls. La institució va estar al capdavant dels programes de rescat per a Portugal, Grècia i Irlanda, i té en el seu poder informació sensible sobre altres països que també es troben a la vora d'una crisi, així com altres dades capaces d'afectar els mercats, reporta l’agència de notícies EFE.

Així mateix, té informació sobre les negociacions de rescats financers que, segons va indicar al diari un funcionari del FMI, són «dinamita» en molts països. L'incident va causar tal preocupació que el Banc Mundial (BM), la seu del qual es troba enfront de la del FMI, va desactivar el sistema que permet a ambdós institucions l'intercanvi d'informació, va dir el diari. Segons van afirmar des del BM, es va prendre aqueixa decisió com a mesura de «precaució», ateses les dimensions, naturalesa i gravetat del ciberatac contra el FMI. Si bé les autoritats de l'organisme multilateral es van negar a especular sobre els responsables, les mirades del món es van posar sobre el Grup Anonymous. Ja que el passat 1 de juny, el grup de ciberactivistes va anunciar en Twitter l'Operació Grècia, en què invitava a atacar la pàgina web del FMI, pel seu desacord amb les condicions del rescat a Grècia, encara que no va precisar quan es realitzarien aqueixos atacs.

El missatge d’Anonymus remetia a una web en què es critiquen les condicions del pla d'austeritat exigit a Grècia, a canvi del paquet de rescat conjunt de 157.000 milions de dòlars del FMI i la Unió Europea. En aqueixa ocasió, el FMI va dir estar al corrent de les amenaces d'Anonymous i va assegurar que prendria «les mesures apropiades». Així mateix, el FMI va descartar que l'atac puga estar relacionat amb el perpetrat al març contra l'empresa RSA, que proveeix mecanismes de seguretat computaritzada a milers d'empreses a nivell mundial. Al març, un ciberpirata (hacker) havia aconseguit ingressar en el sistema de Lockheed Martin, el major fabricant nord-americà d'equipament militar, amb l'ajuda d'informació robada de RSA.

Font: Infobae

CSIRT-CV