CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

16/06/2014

El fi d'EUA com regulador dels dominis d'Internet sembra dubtes sobre el futur de la xarxa

Bandera EEUU La ICANN està davall el control de l’Administració nord-americana des de 1998, però el seu contracte expira al setembre de 2015 i la voluntat del gabinet d’Obama és de no renovar.

Estats Units, que exercix d’àrbitre mundial d’Internet al controlar l’organisme que atribuïx els dominis en la xarxa, planeja abandonar esta funció a finals de l’any que ve, la qual cosa obri un escenari carregat d’incògnites sobre el futur de la xarxa global. La ICANN (sigla en anglés de Corporació d’Internet per a l’Assignació de Noms i Números) està davall el control de l’Administració nord-americana des de 1998 a través d’un contracte amb el departament de Comerç, que expira al setembre de 2015 i que la voluntat del gabinet que presidix Barack Obama és de no renovar.

"L’escenari més catastròfic és que una ICANN sense supervisió faça alguna bogeria i cree un sistema de dominis amb què no es puga treballar i que puga portar al col·lapse de la xarxa. Però això és el pitjor dels escenaris", va explicar en una entrevista el professor especialista en internet de l’Escola de Dret de la Universitat de l’estat de Washington, Sean O'Connor. La voluntat d’EUA és renunciar al paper de supervisor de la ICANN que ha exercit durant l’última dècada i mitja per a deixar pas a un sistema de gestió global, la qual cosa posaria fi a les crítiques que li arriben per "monopolitzar" el control sobre un organisme que regula la xarxa a nivell global.

La pressió internacional sobre EUA arriba sobretot per part de la Unió Europea, esperonada després que l’exanalista Edward Snowden revelara les polèmiques pràctiques d’espionatge de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) nord-americà, però també per part d’altres potències mundials menys pròximes a EUA, com Xina i Rússia. Que països com Xina i Rússia, en els quals la llibertat d’expressió no està plenament garantida, pressionen perquè EUA liberalitze el control sobre els dominis d’internet ha alçat alguns dubtes sobre les seues intencions. "Una ICANN independent podria reflectir més valors globals. O podria caure en la corrupció i el caos", va alertar el professor O'Connor, qui, no obstant això, s’inclina per apostar que el més probable és que el resultat final siga "quelcom intermedi".

Els responsables de comerç nord-americà van assegurar després de realitzar l’anunci el passat mes de març que consultaran a "les parts involucrades" en tot el món per a estudiar la transició a un model en què EUA deixe de tindre el control sobre la ICANN -amb seu a Califòrnia- i esta passe a ser supervisada per algun organisme global o plurinacional. "No crec que EUA renuncie en cap cas sabent que qualsevol altre Govern podria apoderar-se d’esta supervisió. No és necessària més supervisió que la d’alguna institució com les Nacions Unides o alguna de les seues agències com l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (WIPO)", va apuntar O'Connor.

La ICANN, una organització sense ànim de lucre, gestiona els dominis, els noms i les adreces  d’internet des de 1998, quan li va ser assignat el contracte del Govern nord-americà després de morir eixe mateix any l’informàtic de la Universitat del Sud de Califòrnia Jon Posttel, un dels "pares" de la xarxa global i qui es va encarregar a títol personal d’estes tasques fins al moment de la seua defunció. "Serà un canvi essencial", va apuntar el professor de l’Escola de Dret de la Universitat de l’estat de Washington, que va valorar com a positiu dels anys de supervisió de la ICANN per part d’EUA el fet que "molts governs i el sector privat han tingut la seguretat que el sistema de noms en internet és just i segur, la qual cosa ha permés un ús extensiu d’internet".

No obstant això, el pitjor d’estos anys per a O'Connor ha sigut que este control per part dels Estats Units es poguera percebre en alguns casos com "un nou exemple de l’imperialisme nord-americà que imposa els seus valors a l’internet global". Cal destacar que, a pesar del domini “d’iure” que EUA té sobre la ICANN a través del contracte pel qual li assigna les seues funcions, la intervenció real del Govern nord-americà sobre este organisme ha sigut molt escassa, per la qual cosa la institució reguladora dels dominis, noms i adreces d’internet actua de facto com un organisme independent.

Font: Publico

CSIRT-CV