CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

27/09/2013

El Comandament de Ciberdefensa adquirirà demà la capacitat operativa inicial

Gobierno de España El Comandament Conjunt de Ciberdefensa de les Forces Armades (MCCD) adquirirà demà la seua capacitat operativa inicial, tal com estava previst, segons ha confirmat hui el seu màxim responsable, el general Carlos Medina.

En una trobada organitzada pel Grup Atenea de Seguretat i Defensa, el cap del MCCD ha subratllat que este Comandament està ja situat en el quarter de Retamares, a Madrid, un dels objectius bàsics per a obtindre eixa capacitat operativa inicial, i que té la mitat de la plantilla, que estarà formada per 70 persones, 50 d’elles militars.

El general Medina ha recordat que el seu Comandament té nou comeses, entre les quals destaquen la protecció dels sistemes i xarxes de les Forces Armades, "fent especial èmfasi en les nostres forces que estan en operacions en l’exterior", la resposta als atacs cibernètics de manera legítima i proporcionada, i prestar suport en cas necessari quan hi estiguen compromesos els interessos nacionals.

El responsable del MCCD ha explicat en relació amb la protecció de les infraestructures crítiques que esta "no és una missió primària del comandament", encara que ha explicat que té una funció secundària, la d’atendre peticions d’ajuda quan es produïsquen: "En poques paraules, en este món cibernètic ens convertim en una unitat militar d’emergències cibernètiques".

En la trobada organitzada pel Grup Atenea sota el títol "La ciberdefensa nacional. Amenaces i protecció d’infraestructures crítiques" han participat el director del Centre Nacional de Protecció d’Infraestructures Crítiques (CNPIC), Fernando Sánchez; el cap de la Unitat de Ciberterrorisme de la Guàrdia Civil, Luis Hernández, i Luis Bobo, de l’empresa Qintegra.

Moderats pel director d’Amenaces i Riscos de la companyia Symantec, David Fernández, tots els intervinents han coincidit a destacar la necessitat d’aconseguir una plena col·laboració entre els organismes oficials, les Forces Armades i de Seguretat, i les empreses, advertint de les conseqüències demolidores que un atac cibernètic podria tindre per al nostre país.

En este sentit, Fernando Sánchez ha anunciat que abans de final d’any estarà aprovada l’Estratègia Nacional de Ciberseguretat, que coordinarà tant el sector públic com el privat en este camp i ha recordat que el CNPIC acaba de crear un oficina de coordinació cibernètica.

El tinent coronel Luis Hernández ha subratllat que "la tecnologia avança molt ràpid i està a l’abast de tot el món i eixe és el nostre flanc més dèbil", i ha explicat que els atacs persistents avançats, consistents en la infiltració de sistemes informàtics per a robar informació o prendre'n el control, són "una gran preocupació”.

Per la seua banda, Luis Bobo ha destacat la necessitat de "ser més ràpids" que els ciberdelinqüents o davant d’atacs de ciberguerra o ciberterrorisme, i d’estar preparats per a "avançar-nos a allò que ens puguen fer".

Llegiu la notícia original en Terra

Font: CCN-CERT

CSIRT-CV