CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

04/11/2013

El cibercrimen i el ciberespionaje, un negoci més rendible que la pirateria i el tràfic de drogues

Cibercrimen Segons conta un expert en seguretat en Internet, els últims casos d’espionatge apunten a un canvi de model.

Els presumptes casos d’espionatge d’agències governamentals dels EUA a mandataris i ciutadans d’uns quants països apunten un canvi de model en matèria de ciberseguretat, ha dit hui a EFE un expert en seguretat informàtica.

Juan Carlos Vázquez, de McAfee, la divisió de seguretat de la multinacional Intel, ha assegurat a EFE que l’impacte de l’espionatge ha sigut tal que l’usuari té més consciència quan maneja la informació. Les empreses també adopten controls addicionals. Segons va assenyalar, el cibercrim i el ciberespionatge són ja "un negoci completament rendible”.

"Aproximadament els costos estimats que generen este activitats oscil·len entre els 300.000 milions fins a un bilió de dòlars" cada any, va indicar. Guanys que fan que el cibercrim i el ciberespionatge siguen més rendibles que "la pirateria i el tràfic de drogues", i permeten afirmar que anem cap a un nou model.

El consultor en seguretat de McAfee va comentar que els casos de presumpte espionatge de l’Agència Nacional de Seguretat (NSA) han fet que grans empreses canvien els seus plans de protecció en la xarxa i, segons dades del sector, als EUA almenys dos de cada deu empreses "que havien començat a posar informació en el núvol han cancel·lat els seus projectes". L’enginyer va assenyalar que moltes empreses tenen por de tindre "un (Edward J.) Snowden en potència a dins” i tracten d’evitar que un "empleat disgustat" o que algú "que aparentment treballa amb normalitat", puga emportar-se'n informació sensible per falta de controls tecnològics.

“La protecció de dades és una de les prioritats (de les grans empreses) juntament amb el tema d’intrusions, atacants, programari maliciós, exploit, que també són típics”, va assenyalar. Però a més de les corporacions, que invertixen sumes importants en una encriptació que ara per ara “s’ha tornat fonamental per a garantir que la informació es preserve íntegra i confiable”, el recel s’ha instal·lat també entre els particulars, va afirmar. En indicar que als EUA preocupa molt la intercepció de dades privades sense el consentiment dels propietaris, Vázquez va opinar que si s'ha d'espiar el ciutadà per a conéixer les seues dades caldria regular-ho, fer-ho públic i posar-ho en coneixement de l’usuari final.

 

Font: La Vanguardia

CSIRT-CV