CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

10/01/2013

El Centre Europeu de Ciberdelinqüència s'inaugura este divendres

Unión Europea L’11 de gener entrarà en funcionament el nou Centre Europeu de Ciberdelinqüència (EC3) per a contribuir a protegir les empreses i els ciutadans europeus contra la ciberdelinqüència. Cecilia Malmström, comissària de la UE per a Assumptes d’Interior, participarà en la inauguració oficial del centre, que té la seua seu a l’Oficina Europea de Policia, Europol, a la Haia (Països Baixos).

"El Centre Europeu de Ciberdelinqüència donarà un fort impuls a la capacitat de la UE per a lluitar contra la ciberdelinqüència i defendre l’existència d’una Internet lliure, oberta i segura. Els ciberdelinqüents són intel·ligents i ràpids en la utilització de noves tecnologies amb fins delictius; l’EC3 ens ajudarà a ser encara més intel·ligents i ràpids que ells per a poder contribuir a previndre i combatre els seus delictes", ha manifestat la comissària Malmström.

"Per a lluitar contra la ciberdelinqüència, que per naturalesa no respecta fronteres, i la gran habilitat dels delinqüents per a ocultar-se, hem de respondre de manera flexible i adequada. El Centre Europeu de Ciberdelinqüència està dissenyat per a aportar els seus coneixements com a centre de fusió de la informació i de suport operatiu forense i d’investigació, però també, per la seua capacitat per a mobilitzar tots els recursos pertinents als estats membres de la UE, per a alleujar i reduir l’amenaça que representen els ciberdelinqüents amb independència del lloc des del qual actuen", ha afirmat Troels Oerting, director del Centre Europeu de Ciberdelinqüència.

Les investigacions sobre els fraus en línia i sobre els abusos de menors en línia i altres delictes informàtics afecten ben sovint centenars de víctimes simultàniament i impliquen sospitosos en diverses parts del món. Les operacions d’esta magnitud no es poden portar a bon terme amb l’única participació dels efectius de les policies nacionals.

L’obertura del Centre Europeu de Ciberdelinqüència (EC3) constituïx un canvi important en la forma en què la UE ha abordat la ciberdelinqüència fins al moment. Per damunt de tot, el plantejament de l’EC3 tindrà més visió de futur i serà més integrador. Es posaran en comú els coneixements tècnics i la informació, es prestarà suport a les investigacions criminals i es fomentaran les solucions a l’àmbit de la UE.

L’activitat de l’EC3 se centrarà en les activitats il·legals en línia de les bandes de delinqüència organitzada, especialment en els atacs dirigits contra les operacions bancàries i altres activitats financeres en línia, l’explotació sexual infantil en línia i els delictes que afecten les infraestructures crítiques i els sistemes d’informació a la UE.

El centre també facilitarà la investigació i el desenrotllament i garantirà el reforç de les capacitats de les autoritats responsables de l’aplicació de la llei, els jutges i els fiscals; així mateix, portarà a terme avaluacions de les possibles amenaces, que inclouran anàlisis, previsions de tendències i alertes primerenques. A fi de desmantellar un nombre més gran de xarxes de delictes informàtics i de perseguir un nombre més gran de sospitosos, l’EC3 recopilarà i tractarà les dades relacionades amb la ciberdelinqüència i oferirà un servici d’assistència en matèria de ciberdelinqüència a les forces de seguretat dels països de la UE. A més, prestarà un suport operatiu als països de la UE (per exemple, contra la intrusió, el frau, l’abús sexual de menors en Internet, etc.) i aportarà coneixements tècnics, analítics i de peritatge forense d’alt nivell en el marc d’investigacions conjuntes.

D’acord amb un eurobaròmetre recent, els europeus continuen estant molt preocupats per la seguretat informàtica. El 89% d’usuaris d’Internet evita desvelar informació personal en línia i un 12% ja ha sigut víctima d’un frau en línia.

Diàriament, propo d’un milió de persones són víctimes en el món d’un delicte informàtic. Les estimacions indiquen que les víctimes perden prop dels 290.000 milions d’euros a l’any en tot el món com a conseqüència d’actes de ciberdelinqüència.

Comissió Europea (09-01-2013)

Més informació

Font: CCN-CERT

CSIRT-CV