CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

04/09/2012

Detinguts per extorsionar de publicar fotos prohibides a Facebook

Cibercrimen L’intent d’extorsió a un xic que havia compartit fotos íntimes amb desconeguts a través de Facebook va reobrir el debat sobre les mesures de seguretat que els usuaris han d’aplicar quan usen xarxes socials.

En este cas, dos jóvens de 17 i 19 anys van ser detinguts acusats d’haver intentat extorsionar un altre xic de 18 anys a través de Facebook, exigint-li diners per a no divulgar fotos que havia compartit en la xarxa social.
Tot va començar quan el jove va rebre la sol·licitud d’amistat d’una xica en Facebook. “Comencen a xatejar, es fan amics i després la jove comença a demanar-li fotografies, amb certes postures, alguna nu”, va indicar a La Voz del Interior el comissari inspector Alejandro Mercado, de la Divisió de Delictes Econòmics de la Policia Provincial.
Després, la xica li va suggerir un amic en Facebook. “Ell ho accepta, i este jove li comença a dir que tenia fotos seues comprometedores. Li demana 1.000 pesos per a no publicar-les”, va assenyalar Mercado.
Finalment, els jóvens van acordar trobar-se ahir prop de la Plaza Colón, en barri Alberdi, de la ciutat de Còrdova, a on van ser detinguts els dos jóvens. Aparentment, els xics serien companys de col·legi del damnificat. Van quedar acusats de temptativa d’extorsió.

Recaptacions. Sebastián Bortnik, gerent d’Educació i Servicis de l’empresa de seguretat Eset Latinoamérica, va dir que episodis com l’ocorregut en Còrdova és més comú del que se sol creure.
“Passa que encara la gent no està acostumada a denunciar estes coses”, va agregar.
Per a Bortnik, una de les primeres mesures a prendre per a evitar ser víctimes de delictes és tindre present que no sempre la persona amb què parlem en Internet és qui creiem que és.
“Els usuaris han de definir quina informació enviaran i haurien de ser més previnguts en les seues presumpcions. Cal assumir que eixa persona pot no ser qui creiem, o que pot tindre intencions malicioses”, va assenyalar l’especialista.
Un suggeriment habitual és evitar parlar amb desconeguts, però en cas de fer-ho, cal parar atenció sobre quanta informació s'ha d'entregar.
“Nosaltres solem dir a la gent que quan faça alguna cosa en Internet, intente imaginar el mateix en el món físic. Este xic s’hauria d’haver imaginat imprimint fotos nu i donant-les a una altra persona. Segurament seria molt estrany que fera una cosa així”, diu Bortnik.

Font: CRYPTEX

CSIRT-CV