CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

17/11/2011

Detenen a un hacker que entrava en els sistemes de la NASA des de 2010

Hacker La policia de Romania ha detingut un ciberpirata (hacker) que portava, des del 2010, entrant en els sistemes informàtics de la NASA. S'estima que els danys derivats dels seus atacs tenen un cost aproximat de 500.000 dòlars.

Un nou cas de ciberdelinqüència colpeja un sistema oficial dels Estats Units. En esta ocasió, l'agència espacial del país, la NASA, ha sigut l'objectiu. Un hacker,  identificat com Robert Butyka, ha sigut detingut per haver-se introduït en els sistemes de la NASA. El ciberpirata (hacker)  portaria, des del 2010, realitzant accessos no autoritzats en els sistemes de l'agència espacial nord-americana. 

Segons el bloc de seguretat Naked Security, Butyka ha estat detingut i acusat de realitzar un accés no autoritzat als sistemes de la NASA, de disposar eines per  al hacking i de provocar l'eliminació, modificació i restricció d'accés a dades dels sistemes de la NASA. Les activitats del hacker,  en els sistemes de l'agència espacial, han provocat danys que es taxen en un cost de 500.000 euros. 

De moment no ha transcendit la naturalesa de l'atac, ni si el hacker  ha aconseguit extraure dades i vendre-les. Tampoc no s'ha especificat quin grau d'accés ha arribat el hacker, per la qual cosa es desconeix el nivell de perillositat que ha pogut tindre l'atac de Butyka. 

La policia romanesa ha estat l'encarregada de detindre a Rober Butyka, confiscant uns quants ordinadors en sa casa com a prova dels seus delictes. Es tracta d'una nova mostra de la cooperació dels Estats Units amb països europeus en matèria de seguretat. La setmana passada, el FBI va treballar amb la policia d'Estònia per a detindre els responsables d'una xarxa d'ordinadors mòbils (botnet), que havia aconseguit el control de 4 milions d'equipaments en tot el món. 

La detenció de Butyka confirma un nou atac amb èxit a la NASA. Des de Naked Security recorden que l'agència espacial ja ha patit atacs hackers anteriors, que han deixat en evidència els seus sistemes de seguretat. Atesa la importància potencial de les dades de la NASA, el bloc de seguretat planteja la necessitat que Estats Units revise els seus sistemes de seguretat per a evitar nous incidents d'aquest tipus.

Font: CSO-España

CSIRT-CV