CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

26/09/2013

Detecta estafes en el mercat laboral

Dinero Durant els últims anys, i de la mà d’Internet i les xarxes socials, han proliferat les estafes i fraus laborals que prometen treballs en temps rècord o remuneracions molt superiors al perfil que se sol·licita en l’oferta i pretenen aprofitar-se de la complicada situació de les persones desocupades.

Segons les últimes dades publicades per l’Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació (INTECO), prop del 25% dels fraus que hi ha actualment en Internet provenen d’ofertes d’ocupació falses. Generalment, este tipus d’estafes intenta enganyar els usuaris perquè acaben realitzant una transferència de diners en benefici de l’empresa “contractant”.

Qualsevol demandant d’ocupació pot ser objectiu d’este tipus d’estafa, ja que independentment del perfil dels desempleats, hi ha una gran varietat d’estafes a mesura de cada un dels perfils. Algunes ofertes busquen recaptar diners a través d’anuncis que oferixen llocs de treball ben remunerats i interessants condicions laborals en empreses reals amb estafadors que es fan passar per supòsits responsables de recursos humans. Després de seleccionar el candidat o candidata, requerixen el pagament de bestreta d’una tarifa per a cobrir costos com a tràmits administratius o certificats mèdics. Un requeriment que mai no es demanda en un procés de selecció habitual i que cap empresa seriosa sol·licita als seus futurs empleats.

Una altra modalitat d’estafa consistix a arreplegar informació financera a través d’anuncis col·locats en portals d’Internet o en premsa que busquen atraure l’atenció de qualsevol interessat. Els candidats són instats a facilitar les seues dades bancàries amb l’excusa d’un posterior enviament de xecs o transferències bancàries. Una altra pràctica errònia perquè en cap cas s’ha de facilitar estes dades amb eixos fins. En la majoria de processos de selecció, encara que el contacte inicial s’haja realitzat a través de la xarxa, sempre hi ha una entrevista personal en què companyia i treballador puguen conéixer-se i desenrotllar les parts de l’acord.

Com detectar estafes en el mercat laboral

Qualsevol estafa laboral busca tres objectius: recaptació de diners, informació bancària o informació personal. No obstant això, hi ha una multitud d’estratagemes amb les quals una persona que busca ocupació pot trobar-ne.

L'oferta laboral falsa: promet grans beneficis sense precisar cap experiència laboral prèvia o qualificació professional.

Telèfons d’informació: alguns anuncis animen els demandants d’ocupació a trobar un treball contactant amb un telèfon de tarifació addicional perquè sol·liciten informació sobre els requisits del procés de selecció. Generalment les víctimes romanen a l’espera durant un llarg temps.

Enviament d’SMS: algunes ofertes requerixen l’enviament d’un o més SMS com a forma de contacte que no seran respostos per l’empresa responsable del suposat procés de selecció.

Cursos estafa: este tipus de cursos requerixen als desempleats el desembossament de diners (en alguns casos de milers d’euros) per a rebre un curs de formació en línia que els obrirà les portes a un lloc de treball.

Venda piramidal a través de la compra de productes d’una empresa per a després revendre’ls.

Treball en el sector de la construcció en l’estranger: este tipus d’ofertes requerixen un pagament per a fer front als gastos de gestió d’un treball molt ben remunerat en un país estranger.

Scam: esta modalitat d’estafa utilitza el correu electrònic per a la divulgació d’una oferta d’ocupació fraudulenta. Normalment, es tracta “d’ocupacions” en què es pot teletreballar des de casa realitzant operacions bancàries, “de forma còmoda i amb alts beneficis per a l’empleat”. En realitat, esta és una forma de blanqueig de diners per part de l’empleat a qui sempre se li exigix disposar o obrir un compte bancari. El treball en si consistix a rebre transferències a eixe compte per al seu posterior reexpedició a l’estranger però en realitat el que es produïx (amb el desconeixement de l’empleat) és el blanqueig de diners obtingut gràcies a estafes bancàries.

Des d’Adecco ens informen que en tots estos casos hem d’estar alerta sobre els punts sospitosos o que desperten la desconfiança, com ara la  falta d’informació clara sobre l’oferta, el contracte o els servicis  oferits per la suposada empresa de selecció. La forma correcta per a buscar una ocupació a través d’Internet ha de ser realitzada per mitjà de webs fiables i oficials que garantisquen la protecció de les dades que incorporem en les pàgines d’estes companyies.

Font: MuySeguridad.net

CSIRT-CV