CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

18/06/2013

Descobrix si t'han piratejat el teu perfil social en Facebook o Twitter

Redes sociales Atés l’auge de les xarxes socials com ara Facebook o Twitter, és freqüent veure com els ciberdelinqüents trien estes plataformes per a fer-ne de les seues. El robatori de contrasenyes per a accedir a dades personals de la víctima és la seua principal prioritat. Els experts coincidixen que és imprescindible tindre una contrasenya forta, no utilitzar sempre les mateixes contrasenyes, protegir el mòbil amb una contrasenya o mantindre net de virus l’ordinador.

El que molts usuaris potser no sàpien reconéixer és quins indicis o coses sospitoses passen en els seus perfils socials i que són clau per a saber si han sigut piratejats. Entre els principals indicis es troben:

1. Descobrixes publicacions en el teu compte que no has escrit tu
Encara que parega molt obvi, no sempre és tan fàcil detectar-ho. Açò succeïx, per exemple, en els casos en què hi ha diversos usuaris que utilitzen un mateix compte corporatiu o si eres un usuari que publica contingut de forma automàtica des d’un blog a través de servicis com Networkblogs. Si detectes estes publicacions, esborra-les immediatament i canvia la teua contrasenya.

2. Si notes que algú ha entrat des d’una ubicació diferent
Molts servicis ja inclouen la possibilitat d’indicar-ne la localització. Tin en compte que la localització sempre és aproximada però, si et trobes a Espanya i algú s’ha registrat des de Xina, llavors està clar que no eres tu. Si tens algun dubte, simplement desconnecta eixa sessió.

3. Si una aplicació comença a publicar en nom teu
Poden succeir dos coses, que hages donat un like a una app o que sigues víctima d’un likejacking, terme vinculat al botó like de Facebook i que es referix a la tècnica per a distribuir programari maliciós a través de la publicació de likes de persones en el seu mur quan, en realitat, l’usuari no ha fet res. En Facebook pots comprovar quines aplicacions has incorporat o instal·lat i pots desinstal·lar-les si és necessari.

Si no coneixes les aplicacions que apareixen vinculades al teu compte, esborra-les del teu perfil. Assegura’t, a més, que les publicacions d’eixa app ja no apareixen en el teu mur.

4. No pots entrar en el teu perfil
Si assumim que, simplement, no has oblidat la teua contrasenya, és possible que algú (o alguna cosa) haja accedit al teu compte i haja canviat la contrasenya. En este cas, pots intentar recuperar la teua contrasenya. Tin en compte que, si este és el teu cas, els cibercriminals molt probablement hauran canviat també el correu electrònic utilitzat per a recuperar la contrasenya. En este cas, l’única solució és contactar directament amb Facebook o Twitter perquè t’ajuden a recuperar el teu compte.

5. Comences a seguir un muntó de gent que no coneixes
Estàs de sobte seguint o convertint-te en amic d’un muntó de gent a qui no coneixes? Per exemple, un programari maliciós en Twitter pot piratejar el teu compte i fer-te seguir spambots. Passa una cosa semblant amb Facebook. Este és un efecte en cadena que escampa per la xarxa URL malicioses de forma exponencial. Si notes este símptoma, canvia la teua contrasenya immediatament.

Relacionat amb este punt, si notes que el teu compte envia molts missatges privats o correus electrònics, canvia immediatament la teua contrasenya.

També fóra convenient esborrar totes les publicacions realitzades en eixe espai de temps i alertar els teus contactes perquè no entren en els enllaços.

 

Font: MuySeguridad.net

CSIRT-CV