CSIRTCV

Está usted visitando una publicación en la hemeroteca de CSIRT-CV.
Para acceder al portal y contenido actual, visite https://www.csirtcv.gva.es

20/12/2011

Descendix el volum de spam fins nivells de 2007

Spam-Tecla Cisco ha publicado un informe en el que asegura que en 2011 el nivel de spam ha descendido y se ha situado en un Cisco ha publicat un informe en què assegura que el 2011 el nivell de correu spam ha descendit i s’ha situat en un volum anual semblant al de 2007. La companyia ha explicat que els esforços de companyies de seguretat i l’aplicació de la Llei han ajudat a desactivar xarxes d'ordinadors mòbils (botnets), les quals distribuïen grans quantitats de corrreu spam. Els ciberpirates han ingressat la mitat de guanys que el 2010, amb l’enviament de correu spam.

Encara que actualment hi ha nous tipus d’atacs,malware i altres formes per a vulnerar la seguretat de les xarxes i els equipamentss, el correu spam continua sent un dels tipus de atacs informàtics més molests que hi ha. Els cibercriminals continuen utilitzant l’enviament massiu de correus electrònics per a vendre productes fraudulents o simplement per a propagar estafes. Però encara que el correuspam segueix sent un problema, els nivells d’enviament han disminuït considerablement respecte al 2010.

Cisco ha presentat el seu Informe Anual de Seguretat 2011, amb bones dades en matèria de lluita contra el correu brossa. La companyia ha assegurat que el correu brossa s’ha reduït a 124.000 milions de paraments, enviats diàriament entre agost de 2010 i novembre de 2011. Encara que la quantitat continua sent realment alta, la dada és positiva, ja que l’any anterior se situava en 379.000 milions de missatges enviats diàriament.

El pronunciat descens fa que el spam de l’últim any se situe en nivells que no es veien des del 2007, confirmant una tendència positiva, pel que fa a la lluita contra el correu brossa. El motiu del descens en el volum de spam respon a diverses qüestions. La primera és que els ciberdelinqüents estan optant per altres atacs més sofisticats. El motiu és que el spam ja està molt identificat entre els usuaris i no és tan efectiu.

La segona qüestió, relacionada amb la primera, és que les companyies de seguretat i de servicis de correu han perfeccionats les ferramentes de detenció i eliminació de spam, per la queal cosa estes amenaces són cada vegada menys efectives. Finalment, les companyies i els estats han col·laborat per a eliminar importants botnets, xarxes d’ordinadors controlats per ciberpirates (hackers), que enviaven grans quantitats de spam. Operacions del FBI i cossos de seguretat, juntament amb indicacions de companyies com Microsoft, han donat els seus fruits.

El descens del nivell de correu brossa també ha repercutit en els ingressos dels cibercriminals per este tipus d’estafes. Cisco ha estimat que els ingressos per este tipus d’atacs s’han quedat en la mitat del que solia ser fa un any, amb un total estimat d’aproximadament 1.100 milions de dòlars l’any.

Durant este 2011, l’Índia ha sigut el país amb major volum de spam, seguida per Rússia i Vietnam. Cisco ha destacat que Estats Units, un dels països amb major tradició d’enviament de correu brossa, ha descendit fins a la novena posició. En el cas d’Espanya, al mes de novembre es coneixia que abandonava la coneguda com Lista Negra del Spam i se situava en la posició número 24 de països emissors de correu brossa spam.

Font: CSO-España

 

Font: CSO-España

CSIRT-CV